Ο επίτιμος πρόξενος

Μεθαύριο οι HΠΑ επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την κρατική αεροπειρατεία του αεροπλάνου της Ryanair – και θα ακολουθήσει η ΕΕ. Στον προηγούμενο γύρο κυρώσεων, ανάμεσα στα πρόσωπα που είχε συζητηθεί να τιμωρηθούν ήταν και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μινσκ, ομογενής επιχειρηματίας Πάβελ Τοπουζίδης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Στις 3 Ιουνίου οι ΗΠΑ και λίγες μέρες αργότερα η ΕΕ προχωρούν σε έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, που έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αντιφρονούντες της. Η Ελλάδα έχει λόγο να εφαρμόσει τις κυρώσεις, αλλά και όπως οι άλλες χώρες της ΕΕ, έχει και λόγους να μην τις επιδιώκει. Ένας από αυτούς είναι και ο επίτιμος πρόξενός της, Πάβελ Τοπουζίδης. Ο ομογενής από την Γεωργία κατηγορείται από τον υποψήφιο στις λευκορωσικές εκλογές του 2010 πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αντρέι Σάνικοφ, ως «βαλίτσα του Λουκασένκο».

Ο Τοπουζίδης κάνει εμπόριο καπνού και προϊόντων για σούπερ μάρκετ, συνεισφέροντας στις αναιμικές ελληνικές εξαγωγές στη Λευκορωσία και υπό την ιδιότητα του προξένου ενεπλάκη στους χειρισμούς που ακολούθησαν την κρατική αεροπειρατεία της Ryanair. (Η πρέσβης μας εκεί, Κατερίνα Νασίκα, έχει αρνηθεί δύο φορές να επιδώσει διαπιστευτήρια στην τοπική εξουσία στο Μινσκ, σε ένδειξη αλληλεγγύης με άλλους συναδέλφους της). Ο κύριος Τοπουζίδης κινητοποιήθηκε για να διαπιστώσει κατά πόσον ο Έλληνας επιβάτης που κατέβηκε στο Μινσκ ήταν ασφαλής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.