Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
patricia.jpg
H Πατρίσια Χάισμιθ, περίπου 1977.

Η ταλαντούχα κυρία Πατρίσια Χάισμιθ

Μέσα από τις μύχιες σκέψεις της, όπως αποτυπώνονται στα ημερολόγια και τα σημειωματάρια της που μόλις εκδόθηκαν, αποκαλύπτεται η προσωπικότητα της συγγραφέως που ανέτρεψε τους κανόνες της νουάρ λογοτεχνίας.
H Πατρίσια Χάισμιθ, περίπου 1977.

«Ό,τι προέβλεπα κάποτε ότι θα γράψω, το καταφέρνω τώρα σε αυτό το μυθιστόρημα με τον Τομ Ρίπλεϊ, το οποίο εξάρει τον αδιαμφισβήτητο θρίαμβο του κακού ενάντια στο καλό, και το απολαμβάνω. Και θα κάνω και τους αναγνώστες μου να το απολαύσουν». Αυτά σημειώνει στο ημερολόγιο της τον Οκτώβριο του 1954 η Πατρίτσια Χάισμιθ, καθώς δίνει ζωή στον κυνικό κοσμοπολίτη τυχοδιώκτη που θα γίνει ο πιο δημοφιλής ήρωας της. Και συνεχίζει: «Ας τελειώνουμε επιτέλους με την αποκαλούμενη ταύτιση του αναγνώστη με τον ήρωα ή τους συμπαθητικούς χαρακτήρες». Oι σελίδες των μυθιστορημάτων της γεμίζουν με ήρωες που διαπράττουν εγκλήματα με την ίδια απάθεια που θα άλλαζαν ένα σκασμένο λάστιχο ή θα έκλειναν μία πτήση.

Image
highsmith-slide-g1ok-superjumbo.jpg

Η έκδοση με τον τίτλο Patricia Highsmith: Her Diaries and Notebooks, 1941- 1995 (Liveright Publishing) εμφανίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου στα αμερικάνικα βιβλιοπωλεία. Εκτείνεται σε 900 σελίδες, τις οποίες επιμελήθηκε η –επί χρόνια επιμελήτρια των μυθιστορημάτων της Χάισμιθ– Άννα φον Πλάντα και καλύπτει τα χρόνια από το 1941, όταν ήταν φοιτήτρια στο Barnard College, μέχρι το θάνατο της, το 1995. Στα ημερολόγια της η Χάισμιθ κατέγραφε τα γεγονότα που της συνέβαιναν, και φυσικά τους έρωτες της με άλλες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη