Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
untitled-1.jpg
O πατέρας Χοβσέπ Μπεζαζιάν πλένει τα πόδια των μικρών Μάριο και Αμπούντ, προσφυγόπουλων από το Χαλέπι, στην αρμενική καθολική εκκλησία στο Νέο Κόσμο.

Πάσχα Προσφύγων

Στην αρμένικη καθολική εκκλησία του Νέου Κόσμου, που ιδρύθηκε από Αρμένιους που γλίτωσαν από τη γενοκτονία του 1915, εκκλησιάζεται πλέον η οικογένεια Ζρέικ από το όμορφο Χαλέπι, που σήμερα ζει τις δυσκολότερες μέρες του.
O πατέρας Χοβσέπ Μπεζαζιάν πλένει τα πόδια των μικρών Μάριο και Αμπούντ, προσφυγόπουλων από το Χαλέπι, στην αρμενική καθολική εκκλησία στο Νέο Κόσμο.

Στην οδό Ρενέ Πυώ, σε μία από τις προσφυγικές γειτονιές του Νέου Κόσμου, βρίσκεται η αρμενική καθολική εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή. Την ίδρυσαν Αρμένιοι που γλίτωσαν από τη γενοκτονία του 1915 και ήρθαν στη χώρα μας, δέκα χρόνια μετά. Στην Αθήνα ζουν περίπου εκατό οικογένειες καθολικών Αρμενίων.

Η συγκεκριμένη εκκλησία και ο επικεφαλής της, αρχιμανδρίτης Χοβσέπ Μπεζαζιάν, έχουν αναλάβει από την αρχή της προσφυγικής κρίσης να στηρίξουν χριστιανούς και μουσουλμάνους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Μπαίνοντας κανείς μέσα, αισθάνεται τη σημασία που έχουν οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για τους πιστούς που βρίσκονται εδώ, καθώς είναι αφοσιωμένοι στη λειτουργία και παρακολουθούν σιωπηλά, κατανυκτικά. Ο πατέρας Μπεζαζιάν, ο οποίος γεννήθηκε κι αυτός στη Συρία, μας εξηγεί γιατί, ενώ βρισκόμαστε σε μια καθολική εκκλησία, γιορτάζεται το Πάσχα τώρα: «Το 1965 η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε ότι θα πρέπει να γιορτάζει το Πάσχα σε κάθε χώρα μαζί με την πλειοψηφία των Χριστιανών. Έτσι κι εμείς από το 1970 γιορτάζουμε το Ορθόδοξο Πάσχα στην Ελλάδα».

Image
_dm73850_0.jpg

Κοιτώντας γύρω μας τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά αντικείμενα, είναι φανερό ότι σε αυτόν το χώρο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη