Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cecourdejustice.jpg
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. [John Thys/AFP]

“Τακτικός πελάτης” η Ελλάδα στo Δικαστήριo της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την κορυφή της μαύρης λίστας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον έχει κατακτήσει η Ελλάδα. Η χώρα κάθεται τακτικά στο σκαμνί του δικαστηρίου, αφού μετρά 11 καταδίκες την τελευταία πενταετία και τρεις υποθέσεις που εκκρεμούν.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. [John Thys/AFP]

Όταν κρέμεσαι από το σωσίβιο της καθημερινής επιβίωσης, δεν υπάρχει χώρος για “πολυτέλειες”. Κάπως έτσι, φυσικό και αστικό περιβάλλον στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης γίνονται “βορά” στα μνημόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο την τελευταία πενταετία, η ελληνική διοίκηση έχει να μετρά έντεκα καταδίκες από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για «πράσινες» υποθέσεις, εκ των οποίων οι τρεις με χρηματική ποινή.

Το Θριάσιο Πεδίο

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του Θριασίου Πεδίου.

Το 1999 ο κόλπος της Ελευσίνας χαρακτηρίζεται «ευαίσθητος οικολογικά αποδέκτης». Αυτό, σύμφωνα με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ, σημαίνει ότι πρέπει όλα τα αστικά λύματα που καταλήγουν σε αυτόν να περνούν από ειδική επεξεργασία. Πρέπει λοιπόν να φτιαχτεί το κατάλληλο αποχετευτικό δίκτυο, στο οποίο θα συνδέονται όλα τα σπίτια της περιοχής και μέσα από αυτό τα λύματα θα οδηγούνται στην ειδική μονάδα επεξεργασίας. Πέντε χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό της Ελευσίνας, η χώρα μας καταδικάστηκε από την ΕΕ, διότι η περιοχή δεν διέθετε ακόμα αποχετευτικό δίκτυο.

Σήμερα, το έργο της αποχέτευσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το «δευτερεύον δίκτυο», που αφορά την περιοχή εντός των πόλεων της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη