Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
livanos.jpg
Από τις κινητοποιήσεις των πολιτών που συνταράζουν τον Λίβανο εδώ και δύο μήνες. Πανταχού παρούσα η σημαία της χώρας. [PATRICK BAZ / AFP]

«Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι»: Το παρασκήνιο του εξεγερμένου Λιβάνου

«Αισθάνομαι σαν ένας ροκ σταρ που ακούει να παίζεται το τραγούδι του παντού», λέει ο Ελληνολιβανέζος που σε ανύποπτο χρόνο λάνσαρε το σύνθημα που πλέον έχει καταστεί εμβληματικό της εξέγερσης που βιώνει ο Λίβανος από τις 17 Οκτωβρίου: «Κούλουν γιάνι κούλουν». Πρέπει να φύγουν όλοι τους – και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι.
Από τις κινητοποιήσεις των πολιτών που συνταράζουν τον Λίβανο εδώ και δύο μήνες. Πανταχού παρούσα η σημαία της χώρας. [PATRICK BAZ / AFP]

Η φράση πρωτοειπώθηκε από τον ελληνικής καταγωγής Λιβανέζο επιχειρηματία, καλλιτέχνη και ακτιβιστή Μισέλ Ελευθεριάδη σε τηλεοπτικό πάνελ το 2015, εν μέσω της «κρίσης των σκουπιδιών» της Βηρυτού, ενδεικτικής της κατάρρευσης των υποδομών σε ένα τοπίο γενικευμένης διαφθοράς και υποβάθμισης των κοινών αγαθών που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια τον Λίβανο.

Η έκκλησή του να σαρωθεί το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε αίσθηση και, όπως διαπιστώνει χαμογελώντας ο συνομιλητής μας, δεν βοήθησε τη μακρά πολιτική φιλία του με τον νυν πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Άουν. Όπως άλλωστε δεν βοήθησε τη θέση του στη δημόσια ζωή του Λιβάνου η επεξεργασμένη πρότασή του για διαγραφή του δημόσιου χρέους, το οποίο εκτινάχθηκε στο 150% του ΑΕΠ έπειτα από τα ληστρικού χαρακτήρα δάνεια που συνάφθηκαν κατά τη δεκαετία του ’90 ανάμεσα στις ιδιωτικές τράπεζες και μια κυβέρνηση προβληματικής λαϊκής νομιμοποίησης. Για την ακρίβεια, η Ένωση Λιβανικών Τραπεζών ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να κινηθεί εναντίον του «ταραξία». Ό,τι στις μέρες μας βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την οικονομική ανάταξη του Λιβάνου, τότε αποτελούσε ακόμη αδιανόητη «αίρεση».

Image
michel2.jpg

Το κίνημα διαδηλώσεων που ξέσπασε απροσδόκητα στη Χώρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη