Ως γνωστόν, η ηγεσία στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση θεωρείται εκφραστής της λαϊκής βούλησης.
Από τη στιγμή όμως, που ο πρωθυπουργός (μιας κυβέρνησης μειοψηφίας έτσι κι αλλιώς) έχει αναγνωρίσει μετά την μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019 πως έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος και έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, υπάρχει έντονη αμφισβήτηση –νομική και πολιτική– για το κατά πόσο νομιμοποιείται να ορίσει τη νέα ηγεσία του Άρειου Πάγου.
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μία αναγνωρίζει ότι η κυβέρνησή του δεν εκφράζει πλέον τη λαϊκή βούληση, από την άλλη κάνει χρήση του προνομίου του διορισμού της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ως εκφραστής της.
Το θέμα αυτό πυροδότησε την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, η οποία μίλησε για «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια της απερχόμενης κυβέρνησης» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει τους διορισμούς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα (όχι