Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceprimula15_1_1.jpg
«Κυνηγοί» φορτωμένοι τσουβάλια με το λουλούδι primula veris. [Christos Toskos]

Το παράνομο κυνήγι για το «λουλούδι του Δαρβίνου» στα αλπικά λιβάδια του Γράμμου

Κάθε άνοιξη, φτωχοί Αλβανοί της παραμεθορίου διασχίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα με τα μουλάρια τους, για να συλλέξουν μαζικά (και παράνομα) αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
«Κυνηγοί» φορτωμένοι τσουβάλια με το λουλούδι primula veris. [Christos Toskos]

Με το που λιώνουν τα χιόνια και ανοίγουν τα περάσματα στον Γράμμο και την ευρύτερη οροσειρά της Πίνδου, δεκάδες Αλβανοί που ζουν κοντά στα σύνορα ανεβαίνουν στα μουλάρια τους και ξεκινούν ένα ολιγοήμερο ταξίδι για τη χώρα μας, με σκοπό να βγάλουν το μεροκάματο. «Δουλειά» τους είναι η μαζική και παράνομη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στα αλπικά λιβάδια του ορεινού όγκου, σε υψόμετρο πάνω από τα 1.600-1.800 μέτρα. Οι ποσότητες που συλλέγουν μεταπωλούνται σε χονδρεμπόρους στη χώρα τους, με τελικό προορισμό φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ειδών αισθητικής του εξωτερικού, συνήθως στη Γερμανία και την Ιταλία.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο· παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια και έχει αναδειχθεί ως πρόβλημα από περιβαλλοντικές ομάδες, όπως η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που κάνει λόγο για λεηλασία του Γράμμου η οποία απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Image
primula19agriogido.jpg
[Balkan Chamois Society]

Στα είδη που μαζεύονται συγκαταλέγεται το λεγόμενο λουλούδι του Δαρβίνου ή δρακάκι ή πασχαλούδα (primula veris στα λατινικά), που ανθίζει τον Μάιο, και εδώ και αιώνες φημίζεται για τις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Το λουλούδι του Δαρβίνου, σύμφωνα με την κέλτικη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη