Παραμένει το σκοτάδι στη λίστα μεγαλοοφειλετών και το μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία ανάρτηση νέων στοιχείων στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που θα έπρεπε να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Είναι μία παραφωνία, που δημιουργεί πρόβλημα σε όλους: πολίτες, Δημόσιο και συνεπείς επιχειρήσεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών, 13/10/2021. [TΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI]

Τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επικαιροποιηθούν οι λίστες των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των €150.000 προς το Δημόσιο (εφορία και ΕΦΚΑ). Πρόκειται για μία υποχρέωση της χώρας από τα χρόνια των μνημονίων που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, αρχικά με την ανάρτηση των στοιχείων οφειλών νομικών προσώπων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Τον Ιανουάριο του 2012 ακολούθησε ο κατάλογος με τα φυσικά πρόσωπα.

Με βάση την πρώτη σχετική εγκύκλιο του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, «η κατάσταση δημοσιοποιούμενων οφειλών επικαιροποιείται στο σύνολό της ανά τρίμηνο». Τον Νοέμβριο του 2017, μετά από τη υπογραφή νεότερης εγκυκλίου από τους τότε αρμόδιους υφυπουργούς Εργασίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Πετρόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου, η ανάρτηση μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η περιοδικότητα της ενημέρωσης από κάθε τρίμηνο πήγε στο 12μηνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είχαν βγει στις αρχές της εφαρμογής του μέτρου, η δημοσιοποίηση των ονομάτων (και των επωνυμιών τους) θα ασκούσε επιπλέον πίεση στους οφειλέτες να προσέλθουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Το πρόβλημα βέβαια αυτή τη στιγμή είναι ότι η τελευταία άντληση των στοιχείων έγινε πριν από τρία χρόνια, τον Ιούνιο του 2019, ενώ η τελευταία επικαιροποίηση (στα ήδη αναρτημένα στοιχεία) για τη λίστα των φυσικών προσώπων ήταν στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.