Το παραγνωρισμένο περιγεννητικό πένθος

Η απώλεια ενός εμβρύου σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή ενός νεογνού είναι αναπάντεχη και πάει ενάντια στην προσδοκία της νέας ζωής. Οι μητέρες που το βιώνουν έχουν δικαίωμα να πενθήσουν, χωρίς να προσπαθεί το περιβάλλον τους να εξορκίσει το κακό. Έτσι κι αλλιώς, με τον θάνατο δεν ξεμπερδεύει κανείς αν τον αντιμετωπίσει σαν σκιάχτρο και τρέξει μακριά του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

«Το 2017 ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί. Ήταν δύσκολη εγκυμοσύνη με εμετούς και ναυτίες, αλλά ήμουν πολύ συνειδητοποιημένη και ένιωθα ισχυρή σύνδεση με το μωρό. Ξαφνικά, μια μέρα τον Αύγουστο, το μωρό σταμάτησε να κλωτσάει. Στο δεύτερο εικοσιτετράωρο ανησύχησα και πήγα να κάνω έναν υπέρηχο. Μου ανακοίνωσαν ότι η καρδιά του δεν χτυπάει, ότι δεν ζει πια. Έπαθα σοκ. Δεν το περίμενα. Έμπαινα στον 8ο μήνα, οπότε αναγκαστικά έπρεπε να προκληθεί φυσιολογικός τοκετός. Δεν μπορεί να περιγραφεί ακριβώς αυτή η εμπειρία. Εκεί που λαχταράς να γεννήσεις ζωή, γεννάς τελικά τον θάνατο».

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που η Μαρία Στραγαλινού γέννησε ένα νεκρό έμβρυο. Το πένθος, όμως, βαραίνει ακόμα το βλέμμα της. Δεν φωνάζει. Δεν διαλαλεί την ύπαρξή του, αλλά ούτε την κρύβει. Έχει βρει μια μόνιμη θέση στο τρέμουλο του λόγου, στις σιωπές, στις κινήσεις των χεριών. Η ίδια δεν ξορκίζει την παρουσία του. Έχει συμφιλιωθεί μαζί του. Ίσως γιατί τα τραύματά μας δεν επουλώνονται ποτέ στ’ αλήθεια. Ποτίζουν το σώμα μας και τον ψυχισμό μας αλλά κάπως με το πέρασμα του χρόνου μαθαίνουμε να μην στρίβουμε το κεφάλι στη θέα τους, να τα αγγίζουμε, να τα συνηθίζουμε και να πορευόμαστε φροντίζοντάς τα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.