Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover-paok.jpg
[ANTEPRIMA / AFP]

ΠΑΟΚ: Από τους «Mακεδονομάχους» στα τρολ του Βασίλη Λεβέντη

Οι οπαδικοί σύνδεσμοι όλων των μεγάλων ελληνικών ομάδων εμφάνισαν έντονα σημάδια πολιτικοποίησης σε διάφορες καμπές της ιστορίας τους, επενεργώντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στα πολιτικά τεκταινόμενα. Ωστόσο, μόνο οι οπαδοί μίας ομάδας μπορούν να παινεύονται ότι συνέβαλαν στην αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας του ελληνικού κοινοβουλίου, κάνοντας την τρολιά μέθοδο πολιτικής αντίδρασης.
[ANTEPRIMA / AFP]

Μπορεί η εκλογή του Γιάννη Μώραλη ως δημάρχου Πειραιά να πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ όμως πέτυχαν ένα κατόρθωμα εθνικής εμβέλειας: να μετατρέψουν τον Βασίλη Λεβέντη από παραγκωνισμένη φιγούρα των μεταμεσονύχτιων σατιρικών εκπομπών σε πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος, εξορίζοντας τον –πάλαι ποτέ αγαπημένο τους– Βαγγέλη Βενιζέλο στην προτελευταία θέση των εκλεγμένων βουλευτών της Α’ Θεσσαλονίκης.

Στα σοβαρά τώρα, οι οπαδοί του Δικέφαλου του Βορρά ενσωματώνουν ίσως το πιο πολυσυλλεκτικό φάσμα πολιτικοποίησης με έντονες εναλλαγές που αγγίζουν από τα mainstream κόμματα μέχρι τις παρυφές του αντιεξουσιαστικού χώρου. Επηρεάζονται από ένα αντιφατικό συχνά πλέγμα παραγόντων που συνίσταται τόσο σε τοπικιστικά χαρακτηριστικά, όσο και στα κεντρικά επίδικα της οικονομικής κρίσης χωρίς να λησμονούν το προσφυγικό τους παρελθόν.

Μία ομάδα, πολλές καταβολές

Image
paok_koudas.jpg

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπόλεως ήταν το αθλητικό σωματείο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη ως μια προσπάθεια να επανασυστήσουν ένα δικό τους «εμείς» και να ξαναχτίσουν την καθημερινότητα τους. Αυτή παραμένει πάντα μια ιστορική μεταβλητή στην ταυτότητα των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη