Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
01.jpg

H Eurobank και το μυστήριο με την offshore-φάντασμα

Οι υπεράκτιες εταιρείες με ανώνυμες μετοχές είναι το μεγάλο σκάνδαλο της σκοτεινής οικονομίας. Εταιρείες που γεννιούνται και πεθαίνουν, χωρίς κανείς ποτέ να μάθει ποιός βρισκόταν από πίσω. Ανακαλύψαμε στα Panama Papers μια offshore ιστορία με πρωταγωνιστή τη Eurobank.

Μία υπεράκτια εταιρεία, η Focsani, με έδρα τις Σεϋχέλλες, άγνωστους ιδιοκτήτες και ανώνυμες μετοχές που είχαν δηλωθεί ότι θα φυλάσσονταν σε διεύθυνση υποκαταστήματος της Eurobank.

Έγγραφα που δείχνουν ότι η Eurobank είχε χαρακτηριστεί ως «πελάτης» της Mossack Fonseca, του παναμέζικου δικηγορικού γραφείου απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, και ότι σχετίζεται με την ίδρυση μίας εταιρείας στις Σεϋχέλλες, στο ίδιο χρονικό διάστημα που ενεργοποιήθηκε η Focsani.

Και μία τράπεζα που απαντά ότι από τον έλεγχο των μηχανογραφικών αρχείων και συστημάτων της «δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνδέει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την Eurobank με εταιρεία υπό την επωνυμία Focsani» καθώς και ότι «δεν έχει στην κατοχή της, είτε για δικό της λογαριασμό, είτε για λογαριασμό πελατών της ανώνυμες μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας».

Αυτή είναι η ιστορία μίας offshore-φαντάσματος και του «πέπλου μυστικότητας» που προσφέρει ο υπεράκτιος κόσμος μέσω ανώνυμων, μη ανιχνεύσιμων μετοχών, οι οποίες είναι άγνωστο πού βρίσκονταν, ποιος τις κατείχε, και το κυριότερο: τι είδους δραστηριότητες είχε η Focsani όσο ήταν ενεργή.

Image
1.jpg
Το πιστοποιητικό ίδρυσης της Focsani Inc. με έδρα τις Σεϋχέλλες.

15 Νοεμβρίου 2011

Στον εταιρικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπαλλήλου της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη