Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
memory.jpg
Σχέδιο του Bill Sanderson, 1997. Το εξώφυλλο του μπεστ σέλερ βιβλίου Moonwalking with Einstein του Joshua Foer. Το παλάτι της μνήμης του Σέρλοκ είναι τελικά κάστρο.

Παλάτια της μνήμης: Πώς να θυμάσαι τα πάντα

Μια αρχαία ελληνική μέθοδος φτιάχνει στο μυαλό μας σπιτάκια και τα γεμίζει με χρήσιμες πληροφορίες. Εδώ θα καταλάβετε τι συμβαίνει στο κεφάλι του Σέρλοκ Χολμς.
Σχέδιο του Bill Sanderson, 1997. Το εξώφυλλο του μπεστ σέλερ βιβλίου Moonwalking with Einstein του Joshua Foer. Το παλάτι της μνήμης του Σέρλοκ είναι τελικά κάστρο.

Όταν στο επεισόδιο «Τhe Hound of Baskervilles» της τηλεοπτικής σειράς Sherlock (2010), o Σέρλοκ Χολμς/Μπένεντικτ Κάμπερμπατς πρέπει να θυμηθεί πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στην υπόθεση που έχει αναλάβει, ζητά λίγα λεπτά ησυχίας προκειμένου να μπει στο «παλάτι» του. Toν βλέπουμε να ψάχνει στα βάθη του μυαλού του αναζητώντας συσχετισμούς που τον οδηγούν σε κάποια άλλη oπτικοποιημένη πληροφορία που έχει συνδέσει μαζί της.

Πιο συγκεκριμένη διαδρομή στο μυαλό του θα δούμε στο επεισόδιο «His Last Vow». Ο Χολμς, έχοντας δεχθεί μια σφαίρα, μπαίνει ξανά σε ένα παλάτι προκειμένου να βρει την καλύτερη οδό επιβίωσης. Σε ένα δωμάτιο του παλατιού βρίσκει την ανάμνηση του σκύλου που είχε ως παιδί προκειμένου να ηρεμήσει το νευρικό του σύστημα και να βοηθήσει τον οργανισμό του να αντέξει το σοκ του πυροβολισμού.

Τα «παλάτια του μυαλού» είναι η λογική εξήγηση που δίνει η τηλεοπτική σειρά για την ικανότητα του ντετέκτιβ να αποθηκεύει και να ανακαλεί τεράστιο πλούτο από πληροφορίες. Μια μέθοδος που βασίζεται σε «οπτικοποιήσεις» των πληροφοριών που γίνονται οικείες καθώς συνδέονται με το προσωπικό περιβάλλον εκείνου που εφαρμόζει τη μέθοδο. Στη νοητή σου επίσκεψη στο περιβάλλον όπου τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη