Παλάτια της μνήμης: Πώς να θυμάσαι τα πάντα

Μια αρχαία ελληνική μέθοδος φτιάχνει στο μυαλό μας σπιτάκια και τα γεμίζει με χρήσιμες πληροφορίες. Εδώ θα καταλάβετε τι συμβαίνει στο κεφάλι του Σέρλοκ Χολμς.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Σχέδιο του Bill Sanderson, 1997. Το εξώφυλλο του μπεστ σέλερ βιβλίου Moonwalking with Einstein του Joshua Foer. Το παλάτι της μνήμης του Σέρλοκ είναι τελικά κάστρο.

Όταν στο επεισόδιο «Τhe Hound of Baskervilles», o Σέρλοκ Χολμς/Μπένεντικτ Κάμπερμπατς πρέπει να θυμηθεί πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στην υπόθεση, ζητά λίγα λεπτά ησυχίας προκειμένου να μπει στο «παλάτι» του.

Toν βλέπουμε να ψάχνει στα βάθη του μυαλού του αναζητώντας συσχετισμούς που τον οδηγούν σε κάποια άλλη oπτικοποιημένη πληροφορία που έχει συνδέσει μαζί της. Πιο συγκεκριμένη διαδρομή στο μυαλό του, θα δούμε στο επεισόδιο «His Last Vow» του τρίτου κύκλου, όταν ο Χολμς, έχοντας δεχθεί μια σφαίρα, μπαίνει ξανά σε ένα παλάτι του προκειμένου να βρει την καλύτερη οδό επιβίωσης. Βρίσκει ένα διάδρομο με πολλά δωμάτια, σε ένα από αυτά βρίσκει την ανάμνηση του σκύλου που είχε ως παιδί προκειμένου να ηρεμήσει το νευρικό του σύστημα.

Τα παλάτια του μυαλού είναι η λογική εξήγηση που δίνει η σειρά για την ικανότητα του ντετέκτιβ να αποθηκεύει και να ανακαλεί τεράστιο πλούτο από πληροφορίες. Μια μέθοδος που βασίζεται σε «οπτικοποιήσεις» των πληροφοριών που γίνονται οικείες καθώς συνδέονται με το προσωπικό περιβάλλον εκείνου που την εφαρμόζει. Στη νοητή σου επίσκεψη στο περιβάλλον που τις τοποθέτησες θα μπορείς να τις ξαναβρείς, ειδικά αν τις έχεις συνδέσει με κάτι που σου είναι ήδη εξαιρετικά οικείο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.