Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
toys.jpg
[Ran Zheng for NPR]

Παιδικά παιχνίδια πέρα από το φύλο και τα στερεότυπα

Σήμερα τα παιδικά παιχνίδια κατηγοριοποιούνται σε αγορίστικα ή κοριτσίστικα περισσότερο από ποτέ. Όμως όλο και περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι τα οφέλη των ουδέτερων ως προς το φύλο παιχνιδιών είναι μεγάλα.
[Ran Zheng for NPR]

Στις 25 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική εταιρεία Mattel, η οποία παράγει ορισμένες από τις πιο διάσημες μάρκες παιδικών παιχνιδιών, όπως η Barbie, η Fischer Price, τα Hot Wheels, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του σετ Creatable World, το οποίο περιλαμβάνει έξι κούκλες ουδέτερου φύλου με ποικιλία ρούχων και αξεσουάρ. Σκοπός της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι τα παιδιά να δημιουργήσουν τους δικούς τους χαρακτήρες από κούκλες χωρίς ταμπέλες: «Διεξάγουμε πάρα πολλή έρευνα με γονείς και παιδιά και αυτό που παρατηρήσαμε, και ακούσαμε συγκεκριμένα από τα παιδιά, είναι ότι δεν θέλουν κανόνες και ταμπέλες στο πώς παίζουν ή με τι παίζουν. Στις μέρες μας, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πώς βλέπουν τα παιδιά το φύλο και πώς το βλέπουν οι ενήλικες» .

Image
960x0.jpg
Το νέο σετ κούκλας Creatable World. [Mattel]

Η σημασία του παιχνιδιού και η πρώιμη έμφυλη εκμάθηση

Κάθε παιδί που γεννιέται μεγαλώνει μαζί με τα παιχνίδια του, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος όχι μόνο της ηλικίας του, αλλά και της ψυχοσωματικής του ανάπτυξης. «Το παιχνίδι», σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, «επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους καθώς αναπτύσσουν τη φαντασία, την επιδεξιότητα και τη σωματική, γνωστική και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη