«Νόμιζα πως ο πατέρας μου ήταν ήρωας»

Οι πατεράδες τους συμμετείχαν στα εγκλήματα της χούντας που αιματοκύλισε την Αργεντινή. Συμμετείχαν σε βασανιστήρια, διέπραξαν δολοφονίες, οργάνωσαν απαγωγές. Τα τελευταία χρόνια, κάποια από τα παιδιά τους σπάνε τον κώδικα της σιωπής. Δύο από αυτά μιλούν στο inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Η Λάουρα Ντελγκαντίλο (Δ) σε διαδήλωση των μελών της ομάδας «Ανυπάκουες Ιστορίες» τον Μάρτιο του 2019.

Το 2009, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, ο Παουλίνο Φούριο ήταν 76 ετών. Ο απόστρατος αξιωματικός βρέθηκε κατηγορούμενος σε συνολικά δεκατέσσερις δίκες. Κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε ισόβια. «Δεν υπήρχαν πια περιθώρια να συνεχίσω να αποφεύγω να αντιμετωπίσω την αλήθεια. Στην πραγματικότητα πάντα γνώριζα, ή έστω υποψιαζόμουν, ότι ο πατέρας μου είχε διαδραματίσει έναν σκοτεινό ρόλο στα χρόνια της χούντας», λέει η Λιλιάνα Φούριο. Η γυναίκα που μας μιλάει μέσω skype από το διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες ήταν 46 ετών όταν βρήκε το σθένος να αποδεχτεί την αλήθεια.

Μεγαλωμένη σε ένα αυστηρό περιβάλλον, όπου ο λόγος του πατέρα ήταν αξίωμα, η Φούριο είχε περάσει την εφηβεία της πιστεύοντας πως ήταν η κόρη ενός ήρωα – την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι της γενιάς της συλλαμβάνονταν, έπεφταν θύματα άγριων βασανιστηρίων, εξαφανίζονταν. Ακόμη και όταν οι αποδείξεις ήταν μπροστά στα μάτια της, χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δεν της περνούσε από το νου ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει την οικογενειακή εκδοχή για την δράση του πατέρα. Ή δεν ήθελε να την αμφισβητήσει. Όλα άλλαξαν το 2009.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.