Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
argent.jpg
Η Λάουρα Ντελγκαντίλο (Δ) σε διαδήλωση των μελών της ομάδας «Ανυπάκουες Ιστορίες» τον Μάρτιο του 2019.

«Νόμιζα πως ο πατέρας μου ήταν ήρωας»

Οι πατεράδες τους συμμετείχαν στα εγκλήματα της χούντας που αιματοκύλισε την Αργεντινή. Συμμετείχαν σε βασανιστήρια, διέπραξαν δολοφονίες, οργάνωσαν απαγωγές. Τα τελευταία χρόνια, κάποια από τα παιδιά τους σπάνε τον κώδικα της σιωπής. Δύο από αυτά μιλούν στο inside story.
Η Λάουρα Ντελγκαντίλο (Δ) σε διαδήλωση των μελών της ομάδας «Ανυπάκουες Ιστορίες» τον Μάρτιο του 2019.

Το 2009, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, ο Παουλίνο Φούριο ήταν 76 ετών. Ο απόστρατος αξιωματικός βρέθηκε κατηγορούμενος σε συνολικά δεκατέσσερις δίκες. Κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε τέσσερις φορές σε ισόβια. «Δεν υπήρχαν πια περιθώρια να συνεχίσω να αποφεύγω να αντιμετωπίσω την αλήθεια. Στην πραγματικότητα πάντα γνώριζα, ή έστω υποψιαζόμουν, ότι ο πατέρας μου είχε διαδραματίσει έναν σκοτεινό ρόλο στα χρόνια της χούντας», λέει η Λιλιάνα Φούριο. Η γυναίκα που μας μιλάει μέσω skype από το διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες ήταν 46 ετών όταν βρήκε το σθένος να αποδεχτεί την αλήθεια.

Image
furio000_p87f4.jpg
Η Λιλιάνα Φούριο το 2017. [Emiliano Lasalvia/AFP]

Μεγαλωμένη σε ένα αυστηρό περιβάλλον, όπου ο λόγος του πατέρα ήταν αξίωμα, η Φούριο είχε περάσει την εφηβεία της πιστεύοντας πως ήταν η κόρη ενός ήρωα – την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι της γενιάς της συλλαμβάνονταν, έπεφταν θύματα άγριων βασανιστηρίων, εξαφανίζονταν. Ακόμη και όταν οι αποδείξεις ήταν μπροστά στα μάτια της, χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, δεν της περνούσε από το νου ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει την οικογενειακή εκδοχή για την δράση του πατέρα. Ή δεν ήθελε να την αμφισβητήσει. Όλα άλλαξαν το 2009.

«Ήξερα ότι είχε φτάσει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη