Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
Κινητοποίηση αγροτών στο νομό Λάρισας, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 20245. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Κινητοποίηση αγροτών στον νομό Λάρισας, στις 24 Ιανουαρίου 2024. [Λεωνίδας Τζέκας/Eurokinissi]

Όταν θυμώνουν οι παραγωγικοί αγρότες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι το εισόδημά τους μειώνεται προσωρινά ...για το καλό τους. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ασφυκτικά και οι λόγοι είναι πολλοί.
Κινητοποίηση αγροτών στον νομό Λάρισας, στις 24 Ιανουαρίου 2024. [Λεωνίδας Τζέκας/Eurokinissi]

Φθηνές εισαγωγές σιτηρών και καλαμποκιού από την Ουκρανία, καθώς και σκόνης γάλακτος από την ΕΕ και τρίτες χώρες πιέζουν τις τιμές παραγωγού· η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπει λιγότερες ενισχύσεις· τα κόστη παραγωγής εκτοξεύονται· όλα αυτά μαζί κάνουν την αγροτική εκμετάλλευση ασύμφορη. Το 2023 χάθηκε κάτω από τα νερά του ακραίου καιρικού φαινομένου Ντάνιελ και οι παραγωγοί δεν έχουν χρήματα να ξεκινήσουν την καμπάνια του 2024.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ας δούμε όμως ειδικότερα ποιοι είναι οι λόγοι που βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους.

«Λιώσαμε ένα τριήμερο στη Θεσσαλία…»

«…αλλά τη γλιτώσαμε για φέτος», ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε στις αρχές του χρόνου ένα από τα στελέχη κυβερνητικού κλιμακίου, μετά την πρώτη περιοδεία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Θεσσαλία. Στην κυβέρνηση πίστευαν ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις μετά τις φυσικές καταστροφές του Σεπτεμβρίου θα καταπράυναν τους παραγωγούς και θα απέτρεπαν διαμαρτυρίες τους σαν κι εκείνες που καταγράφονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είχαν κάνει λάθος.

Είκοσι μέρες αργότερα εντάθηκαν και στην Ελλάδα τα μπλόκα των αγροτών. Μάλιστα αυτή τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη