Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceorestiada5063607.jpg
Συνοριοφύλακες στον Έβρο, 25/3/2020. [Δημήτρης Αλεξούδης/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/Eurokinissi]

Όταν συλλαμβάνονται οι φύλακες των συνόρων

Μέχρι τώρα, οι ιστορίες που ακούγαμε για τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα προέρχονταν κυρίως από ξένα μέσα, που προσπαθούσαν να τις τεκμηριώσουν με μαρτυρίες. Τώρα, βρίσκονται στην καρδιά μιας ελληνικής δικογραφίας, που αφορά την ίδια την αστυνομία.
Συνοριοφύλακες στον Έβρο, 25/3/2020. [Δημήτρης Αλεξούδης/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/Eurokinissi]

Στα τέλη Μαΐου αυτού του χρόνου συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα πέντε αστυνομικοί, από τα ιστορικά στελέχη των επιχειρήσεων εξάρθρωσης κυκλωμάτων παράνομης μετανάστευσης, με την κατηγορία της διαφθοράς. Το inside story είχε πρόσβαση στη δικογραφία που συντάχθηκε εναντίον τους και μίλησε με συνεργάτες, προϊσταμένους και τις οικογένειές τους, καταλήγοντας σε μια αρκετά διαφορετική ιστορία για το τι συμβαίνει στον Έβρο, σε σχέση με αυτά που μαθαίνουμε στην Αθήνα.

Image
20230614_143127.jpeg
Μαράσια: Η στάση του τρένου λίγο πριν από το σημείο όπου ελληνικό και τουρκικό έδαφος «σμίγουν» στον Έβρο.

Ανάλογα με την πλευρά από την οποία το βλέπει ο καθένας, κρίνοντας την καθημερινότητα στον Έβρο χωρίζουμε τους πρωταγωνιστές της σε καλούς και κακούς. Πέρα όμως από ηθικές κρίσεις, η πραγματικότητα που αναδύεται μέσα από τις ιστορίες που διαβάζουμε στη δικογραφία είναι πως, αυτοί που υπηρετούν στα σύνορα συχνά αναγκάζονται να κάνουν μικρούς ή μεγαλύτερους συμβιβασμούς, για να πετύχουν κάθε φορά αυτό που οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους χαρακτηρίζουν ως απώτερο στόχο: τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Κι εκεί, κάθε μέσο επιτρέπεται: η επαναπροώθηση (pushback), η διακριτική προστασία και οι χάρες στον πληροφοριοδότη, η μπλόφα, το χάλασμα μιας επιχείρησης για να επιτύχει μία άλλη, μεγαλύτερη.

Ημερολόγια Έβρου: μια εισαγωγή

Στα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη