Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
edison.jpeg

Όταν ο Έντισον ανακάλυψε το TikTok

Γάτες που παίζουν μποξ, αστεία φταρνίσματα, ασκήσεις γυμναστικής, μοναχικοί θεατές κολλημένοι σε μια μικρή οθόνη. Είναι γεγονός: Το TikTok μάς έρχεται από πολύ μακριά.

Το φθινόπωρο του 2016, κυκλοφόρησε στην κινεζική αγορά μια νέα ψηφιακή εφαρμογή. Το όνομά της ήταν 抖音ή αλλιώς Douyin (μια ηχομιμητική λέξη που αντιστοιχεί στον βόμβο της δόνησης) και η επιτυχία της απλώς εντυπωσιακή. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, αυτή η πλατφόρμα δημιουργίας και κοινοποίησης βίντεο μικρής διάρκειας είχε κάπου εκατό εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι μοιράζονταν καθημερινά μέσω αυτής περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βιντεάκια. Την ίδια ώρα, η βερσιόν που είχε δημιουργηθεί ειδικά για τη διεθνή αγορά και έφερε την πολύ πιο φιλική στο δυτικό κοινό ονομασία TikTok, είχε ήδη αρχίσει να κατακτά τον πλανήτη.

Κάπου έξι χρόνια αργότερα, η γιγάντωση του φαινομένου είναι σχεδόν τρομακτική. Υπάρχουν πια περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενεργοί χρήστες της πλατφόρμας οι οποίοι αφιερώνουν καθημερινά σε αυτή μία, περίπου, ώρα κατά μέσο όρο. Το TikTok έχει ένα πολύ έντονο οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτικό αποτύπωμα. Έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα διαφημιστικά μέσα, έχει επηρεάσει την έκβαση εκλογικών διαδικασιών και πολέμων, έχει γίνει μέσο διασποράς ειδήσεων, fake news και προπαγάνδας, έχει κατηγορηθεί σαν κατασκοπευτικός δούρειος ίππος και μέσο υποκλοπής προσωπικών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη