Η ωρολογιακή βόμβα του υπερπληθυσμού

Θεωρείται ότι ο πλανήτης μας μπορεί να φιλοξενήσει 2-2,5 δισ. ανθρώπους αν επιθυμούμε να ζούμε αρμονικά, ειρηνικά και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Η Γη φιλοξενεί σήμερα 7,6 δισ. ανθρώπους και τα επόμενα 30 χρόνια, ο πληθυσμός της θα έχει φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Andreas Gursky, Tote Hosen, 2000, chromogenic print mounted on Plexiglas.

Ζωή να ’χουμε, είμαστε ήδη 7.609.000.000 πάνω σε αυτόν πλανήτη. Και γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.

Με δυο λόγια

Οι αντοχές και οι φυσικοί πόροι της Γης δεν είναι ανεξάντλητοι. Κι όμως, η ανθρωπότητα τους τελευταίους δύο αιώνες έχει βαλθεί να τους εξαντλήσει με κάθε τρόπο. Το βασικότερο όπλο του ανθρώπου στη μάχη ενάντια στο προαιώνιο σπίτι του, είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του. Εκτός από την εξάντληση των φυσικών πόρων, ο υπερπληθυσμός δημιουργεί σωρεία κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών προβλημάτων. Η μάχη αναμένεται να κορυφωθεί τον 21ο αιώνα, καθώς όπως όλα δείχνουν ο παγκόσμιος πληθυσμός πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια. Οι κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί καλούνται να λάβουν άμεσα και έγκαιρα μέτρα για τον έλεγχο της πληθυσμιακής έκρηξης, πριν είναι πολύ αργά για όλους.

Εντυπωσιακό; Σίγουρα, αλλά μόνο στην οθόνη. Στην πραγματικότητα, το τικ-τακ που ακούγεται από το ρολόι του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει συντονιστεί με το χρονόμετρο της ωρολογιακής βόμβας που είναι έτοιμη να σκάσει στα θεμέλια του πλανήτη, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις ακριβείς συνέπειες της έκρηξης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.