Η εκκλησία σε ρόλο μεσίτη

Εδώ και τρία χρόνια, η πώληση των εκκλησιαστικών ακινήτων έγινε με νόμο πολύ ευκολότερη. Ήταν ένα βήμα που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, αφού τα μισά ακριβώς από τα κέρδη θα πήγαιναν στο κράτος. Μέχρι σήμερα όμως, η εκκλησία αρνείται να αξιοποιήσει οποιοδήποτε από τα φιλέτα που της ανήκουν, εκτός από ένα: τη δασική έκταση του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Τον Αύγουστο του 2013 περνάει από τη Βουλή τροπολογία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με απώτερο σκοπό την τόνωση του δημόσιου ταμείου της χώρας που βρίσκεται, όπως και τώρα, σε δυσμενή κατάσταση. Ο νόμος 4182/13 αναγγέλλει τη δημιουργία της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ), «με αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της».

Η νέα εταιρεία λαμβάνει προίκα μετοχικό κεφάλαιο ύψους 300.000 ευρώ και έχει μετόχους κατά 50% την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και κατά 50% το ελληνικό δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι από την αξιοποίηση οποιουδήποτε εκκλησιαστικού ακινήτου τα έσοδα θα πηγαίνουν εξ ημισείας στην Αρχιεπισκοπή και το ελληνικό δημόσιο. Η επιλογή των προς εκμετάλλευση ακινήτων τα οποία θα τίθενται προς συζήτηση και για τα οποία θα αναζητούνται επενδυτές ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι θα είναι αποκλειστική υπόθεση της εκκλησίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.