
Ώρα μηδέν (ξανά) για τα σκουπίδια στην Αττική
Δεν υπάρχει πιο πονεμένη ιστορία δημόσιας πολιτικής στη σύγχρονη Ελλάδα από τη διαχείριση απορριμμάτων. Η κατάσταση στην Αττική, με 35% του πληθυσμού της χώρας σε 2,9% της επιφάνειάς της και με 40% της παραγωγής σκουπιδιών, είναι εμβληματική των αδιεξόδων δεκαετιών που έχει προκαλέσει η διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης, το σύνδρομο NIMBY (Not In My Back Yard), η διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων και τα γραφειοκρατικά και δικαστικά εμπόδια που αποτρέπουν αναγκαία έργα.
«Τελικά τι έχουμε πετύχει στη διαχείριση απορριμμάτων τα τελευταία 45 έτη; Να λειτουργούμε ακόμη ανεξέλεγκτες χωματερές, να μην ξέρουμε καν τι είναι η πρόληψη αποβλήτων, να είμαστε σχεδόν στο μηδέν στην κομποστοποίηση, να μην έχουμε δημιουργήσει ούτε τις βασικές υποδομές διαχείρισης». Αυτά έγραφε ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, τον Αύγουστο του 2019, λίγες μέρες πριν αναλάβει ως περιφερειάρχης Αττικής ο Γιώργος Πατούλης.
![Επίσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, του δημάρχου Φυλής Χ. Παππού και του δημάρχου Ασπροπύργου Ν. Μελετίου στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018. [Παναγιώτης Στόλης/Eurokinissi]](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_small/public/2023-09/RPatoulisXYTA4650623.jpg?itok=m3X8kFIP)
Τέσσερα χρόνια αργότερα, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, το inside story επιχείρησε μία αποτύπωση της κατάστασης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η οποία παραμένει επικίνδυνα στάσιμη. Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ