Τα 50 άρθρα του πρώτου χρόνου inside story που είναι κρίμα να σου έχουν ξεφύγει

Γίναμε ενός! Για να μην έχετε χάσει τίποτα, προτείνουμε 50 άρθρα που πιστεύουμε θα σας αρέσουν. Μαζί, το inside story για το πώς φτιάχτηκαν. 
Χρόνος ανάγνωσης: 
18
'
1. Ο καναλάρχης

Νομίζουμε ότι λίγοι δεν έχουν διαβάσει αυτό το ρεπορτάζ ενώ πολλοί συνδρομητές μας έχουν πει κατά καιρούς ότι γράφτηκαν στο σάιτ εξαιτίας του. Ο Φίλιππος Βρυώνης του Ε έχει πίσω του μια πολύ σκοτεινή ιστορία και ο μόνος που θα μπορούσε να την γράψει ήταν ο Τάσος ΤέλλογλουΔιαβάστε το άρθρο εδώ.

2. Φάκελος: ΑΤΕ

Πάλι μαζί (δείτε και νούμερα 9 και 21), ο Τάσος Τέλλογλου και ο Χρήστος Ιωάννου ερεύνησαν τα λάθη που οδήγησαν την ιστορική Αγροτική Τράπεζα στην εκκαθάριση, τους χαμένους και κερδισμένους της υπόθεσης και τις ανεξήγητες «τρύπες» εκατομμυρίων. O διαδραστικός χάρτης είχε πάρα πολλή δουλειά πίσω του και είναι η συμβολή μας στο data journalism. Διαβάστε όλο το φάκελο εδώ.

3. 2016: η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας

Όταν ο Γιάννης Γορανίτης μας ανακοίνωσε τον τίτλο του άρθρου, υπήρξαν κάποια μικροεπεισόδια στη σύσκεψη, ένεκα που κατά το 2016 έφυγε ο Μπάουι και ήρθε ο Τραμπ. Ε, νομίζουμε ότι πρέπει να διαβάσετε οπωσδήποτε αυτόν τον συγκερασμό στοιχείων, χιούμορ και ψυχραιμίας. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

4. Το αύριο, μια μαύρη χώρα: δάκρυα, φόβος και βαλίτσες στην Πόλη

Δύσκολο να πούμε με λέξεις πόσο αγαπάμε τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα που έγινε ένας από εμάς πέντε λεπτά αφότου τον γνωρίσαμε. Μας τον σύστησε ο Ιάσων Αθανασιάδης όταν ψάχναμε τον κατάλληλο άνθρωπο να γράψει για την κατάσταση στην Τουρκία λίγο πριν το πραξικόπημα. Επειδή είναι συγγραφέας, μπορεί να αποδώσει το κλίμα και να καταγράψει τα γεγονότα με συναρπιστικό λόγο. Τώρα πια που είναι ένας από αυτούς που έφτιαξε βαλίτσες και εγκατέλειψε κι εκείνος την Πόλη, είναι χαρά μας να τον έχουμε εδώ. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

5. Ο οικισμός Ιλισού: Κρυμμένα ποτάμια και “γαλατικά χωριά” αυθαιρέτων στη μεταπολεμική Αθήνα

Ο Νίκος Μαγουλιώτης δεν είναι δημοσιογράφος, είναι αρχιτέκτονας και αυτό είναι άλλη μία από τις αποφάσεις που πήραμε νωρίς, ότι κάποια πράγματα καλό είναι να τα γράφουν οι ειδικοί. Όλα του τα κείμενα είναι σταθερά στα πιο διαβασμένα του site και αυτό για τον οικισμό του Ιλισού ήταν το πρώτο του. Από τα σχόλια στο facebook καταλάβαμε ότι πολύς κόσμος συνδεόταν με τον οικισμό και συγκινήθηκε από την ιστορία των θαμμένων παραγκουπόλεων που χτίστηκαν στις όχθες των ποταμιών της Αθήνας από πρόσφυγες πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

6. Ζώντας τέσσερις μήνες ως υποψήφιος Μάρτυρας του Ιεχωβά

Αυτό είναι ένα από τα άρθρα μας που έγιναν viral. Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκαμε στην πόρτα μας μια κακογραμμένη επιστολή που μας καλούσε να γνωρίσουμε τον Ιεχωβά. Πριν προλάβουμε να πούμε ότι έχουμε μεγάλη περιέργεια τι στο καλό συμβαίνει αν απαντήσεις σε ένα τέτοιο γράμμα, ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος το ανέλαβε. Επί τέσσερις μήνες ξύπναγε τις Κυριακές στις εφτά το πρωί για να πηγαίνει σε συναντήσεις και πέρασε πολλές ώρες σε μελέτες και μαθήματα. Έγραψε ένα απολαυστικό κείμενο, με τη σωστή δόση χιούμορ, ακρίβειας και ενδοσκόπησης. Τώρα πια που έχει πάει στο Vice, εξακολουθούμε να τον παρακολουθούμε με καμάρι. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

7. Μια χώρα για τους αρτιμελείς

Η Μαρία Λούκα και ο φωτογράφος Αλέξανδρος Κατσής έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές για το inside story, κοιτώντας πάντα τα πράγματα με ανθρώπινο ενδιαφέρον και ευρεία ματιά. Το ρεπορτάζ τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στα ελληνικά πεζοδρόμια –και όχι μόνο– μας τάραξε πολύ. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

8. Λιγνίτης: Το κόστος του κάρβουνου

Η ΔΕΗ είναι το θέμα των ημερών και πριν από αυτό η Μάχη Τράτσα, που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα ενέργειας, έγραψε ένα πλήρες ρεπορτάζ για την σκοτεινή σχέση της χώρας με τον λιγνίτη. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

9. Φάκελος: Τηλεοπτικές Άδειες

Ο Τάσος Τέλλογλου και ο Χρήστος Ιωάννου ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο για όλους τους υπόλοιπους και με το scoop για την παρωδία του πόθεν έσχες των υποψηφίων. Η υπόθεση ξεφούσκωσε, το ρεπορτάζ όχι. Διαβάστε όλο το φάκελο εδώ.

10. Οι εκατοντάδες ανύπαρκτοι πρόσφυγες που σιτίζουν οι εταιρείες catering

O Σταύρος Μαλιχούδης απάντησε στην αγγελία μας και τον επιλέξαμε μετά από αρκετά interviews μέσω Skype καθώς τότε έκανε Erasmus στην Ισπανία. Πέρα από όλα τα άλλα, μας άρεσε που ήταν ήρεμος και επίσης μας φαινόταν πολύ καλός άνθρωπος (είναι!). Στην αρχή δεν θέλαμε να τον φορτώσουμε με πολλά πράγματα για να μην τον τρελάνουμε, αλλά μόνος του μας βομβαρδίζει με ιδέες για ρεπορτάζ ολημερίς κι ολονυκτίς. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι αποκλειστικά δική του ανακάλυψη και έγινε επερώτηση στη Βουλή και αναπαρήχθη από πολλά μέσα (χωρίς πάντα να του δίνουν το credit, αλλά αυτό συμβαίνει συχνά στην ελληνική δημοσιογραφία...). Διαβάστε το άρθρο εδώ.

11. Η λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών στη Θεσσαλονίκη

Η Σοφία Χριστοφορίδου είναι ο άνθρωπός μας στη Θεσσαλονίκη. Επειδή κάθε δημοσιογράφος έχει κάποια θεματολογία πιο κοντά στην καρδιά του, έχουμε αποφασίσει να τον προτρέπουμε να γράφει αυτά τα οποία αγαπά και ξέρει καλύτερα. Η Σοφία γνωρίζει καλά τα θέματα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και έγραψε για τη σκοτεινή (και μάλλον ντροπιαστική) ιστορία πίσω από τον πολυέλαιο της συναγωγής Μοναστηριωτών όπου γενιές και γενιές Εβραίων έχουν κάνει την τελετή ενηλικίωσης Μπαρ Μιτσβά ή τον γάμο τους. Διαβάστε την ιστορία εδώ.

12. Η παράνομη διαφήμιση γιατρών στα μέσα ενημέρωσης

Όλοι οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες ή περιοδικά έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το εμπορικό τμήμα ενός μέσου που μας υποδείκνυε τρόπους να παρακαμφθούν οι κανόνες προκειμένου να περάσει στην ύλη διαφημιστικό υλικό γιατρών. Το inside story όμως δεν έχει διαφημίσεις ούτε εμπορικό τμήμα και για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε, για να μπορεί να καταπιάνεται με θέματα όπως η παράνομη διαφήμιση των γιατρών. Το άρθρο του Λάζαρου Μπέλτσιου προκάλεσε σωρεία παραπόνων αλλά και νέων συνδρομών. Διαβάστε το εδώ.

13. Γυναίκες στη θάλασσα

Η Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου φτιάχνει ντοκιμαντέρ και ξέρει να πει μια καλή ιστορία. Όταν έμαθε ότι πλέον πολλές γυναίκες έχουν μπαρκάρει και κάνουν καριέρα στα καράβια, πήρε τον Δημήτρη Μιχαλάκη και πέρασαν μερικές μέρες στη θάλασσα. Το photostory που συνόδευε το άρθρο ήταν μια προνομιούχα ματιά στη ζωή στο καράβι. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

14. Τα ρωσικά τρολς και η «πόρνη των μίντια»

Η Κατερίνα Οικονομάκου, που έχει ειδικότητα στα διεθνή θέματα, άνοιξε μαζί με τον Τάσο Τέλλογλου τον φάκελο της ρωσικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο, ένα θέμα που απέδειξε τη σημασία του λίγους μήνες αργότερα, κατά τις αμερικανικές εκλογές. Είναι ανατριχιαστικό το πόσο επενδύει η Ρωσία στα τρολ, αλλά και στην προπαγάνδα, που ξεκινά από τα παιδικά που προβάλλει στην τηλεόραση και επεκτείνεται σε πολλά χρήματα μοιρασμένα σε ξένα κράτη (και στην Ελλάδα). Διαβάστε το άρθρο εδώ.

15. E-1027: το αριστούργημα της Eileen Gray που βανδάλισε ο Corbusier

Όταν πέρσι 17 έργα του Corbusier χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO παγκόσμια κληρονομιά, μας έπιασε το φεμινιστικό μας και ζητήσαμε από τη Μελίνα Σιδηροπούλου να ανακινήσει αυτήν την σχετικά άγνωστη ιστορία. Η Eileen Gray, μια από τις σπουδαιότερες ντιζάινερ του 20ού αιώνα, έμεινε παραγνωρισμένη σχεδόν έως το τέλος της ζωής της έχοντας δημιουργήσει το τέλειο μοντερνιστικό σπίτι, το Ε-1027 στη νότιο Γαλλία. Εκείνος που είχε καταλάβει αμέσως το ταλέντο της ήταν ο Corbusier, ο οποίος κυριεύτηκε από ζήλεια. Ως προσκεκλημένος του συντρόφου της και όταν η Gray απουσίαζε, ζωγράφισε στους λευκούς τοίχους τεράστιες τοιχογραφίες γεμάτες χρώμα. Ενώ το Ε-1027 αναπαλαιώθηκε από θαυμαστές της καλής αρχιτεκτονικής, δυστυχώς οι άσχημες τοιχογραφίες θεωρούνται πια διατηρητέες. Αυτό το άρθρο διαβάστηκε πολύ το καλοκαίρι γιατί τα είχε όλα: μοντερνισμό, name dropping, φεμινισμό, και αρκετό δράμα. Διαβάστε το εδώ.

16. Το κόμμα των πλουσίων

​Σε άλλο ένα άρθρο που διαβάστηκε πολύ, ο Τάσος Τέλλογλου ανακαλύπτει ότι τελικά η κυβέρνηση δεν αποστρέφεται τους πλούσιους της χώρας όσο θέλει να πιστεύουμε. Η εικονογράφηση είναι conceptual. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

17. Το κορίτσι-θαύμα της κυβέρνησης

Τον πολύπλευρο ρόλο της 32χρονης Στεφανίας Γεωργακάκου-Κουτσονίκου που είχε καταφέρει πολλά για την ηλικία της διορισμένη σε 3 νευραλγικές και υψηλόμισθες θέσεις, ανακάλυψε ο Χρήστος Ιωάννου. Μια εβδομάδα μετά το άρθρο μας, και αφού είχε αναδημοσιευτεί σε αρκετά μέσα, η Στεφανία παραιτήθηκε από την Τράπεζα Αττικής. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

18. Η Alt-Right στο Λευκό Οίκο

Πριν ο όρος alt-right γίνει ευρέως γνωστός, οι Γιάννης Μπαμπούλιας και ο Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου εξηγούν την άρια προπαγάνδα του Breitbart που βασίστηκε στις ψεύτικες ειδήσεις και τον εντυπωσιασμό, και αναλύουν την εισβολή της άκρας δεξιάς στην πολιτική ζωή της Αμερικής. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

19. Ραδιενεργά κορίτσια

Η Αλίνα Χατζιδάκι έχει μια αγάπη για το περίεργο (και τελικά το ανθρώπινο). Όταν ανακάλυψε την ιστορία για τα κορίτσια που έδωσαν τη ζωή τους για να αρχίσουν οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ότι το ράδιο, εκτός από θαυματουργό, μπορεί να είναι και επικίνδυνο, μας βομβάρδισε με μέιλς μέχρι να της δώσουμε το ok να την γράψει. Επειδή η ιστορία είχε και άλλες προεκτάσεις, κυρίως ταξικές, όλοι μας σοκαριστήκαμε και συγκινηθήκαμε πολύ. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

20. Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας

Καμιά φορά εφευρίσκουμε αφορμές για να έρθει η Μαριλένα Αστραπέλλου στο γραφείο να μας ηρεμήσει με τη ζεν παρουσία της. H Μαριλένα εκτός από ήρεμη, γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό της (ένα από τα άρθρα της που μας αρέσουν πολύ είναι αυτό που έγραψε για την σχέση της βιο-ιατρικής με την τέχνη). Για το κείμενό της για τον Γιάννη Τσαρούχη, με αφορμή το δεύτερο μέρος του αφιερώματος του Μουσείου Μπενάκη, άνθρωποι που βρίσκονταν πολύ κοντά στο μεγάλο ζωγράφο μας είπαν τα καλύτερα λόγια. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

21. Φάκελος: Καρτέλ κατασκευαστών

Είναι μια απόλαυση να βλέπεις τον Τάσο Τέλλογλου και τον Χρήστο Ιωάννου να συνεργάζονται και οι ίδιοι το επεδίωξαν με κάθε ευκαιρία. Μαζί άνοιξαν τον φάκελο των κατασκευών στην Ελλάδα μέσα από πληροφορίες ανθρώπων της αγοράς και ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχαν εξασφαλίσει. Διερεύνησαν το θέμα πρωί, βράδυ, Σαββατοκύριακα και αργίες δείχνοντας στους υπόλοιπους από εμάς τι σημαίνει ερευνητική δημοσιογραφία. Διαβάστε ολόκληρο το φάκελο εδώ! 

22. Έχουμε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Tην εποχή που το ΕΜΣΤ παρέμενε ένα θολό τοπίο, η Μαργαρίτα Πουρνάρα ήταν από τους λίγους ανθρώπους που μπορούσε να συνομιλήσει με τους πρωταγωνιστές και να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει στο Φιξ. Στο κουφάρι της παλιάς ζυθοποιίας εκφράστηκαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο οι τεράστιες παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη πολιτεία. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

23. Μαθήματα σεξουαλικής άγνοιας

H Λένα Παπαδημητρίου είναι αρχισυντάκτρια στο BHMAgazino και κλέβει χρόνο για να μας γράψει θέματα που την ενδιαφέρουν. Επειδή παλαιότερα είχε γράψει στο ΒΗΜΑ ένα άρθρο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που μας άρεσε και το θυμόμαστε, τη ρωτήσαμε αν ήθελε να επανεξετάσει αυτή τη δυσάρεστη υπόθεση. Είναι δυνατόν στην Ελλάδα των 30.000 αμβλώσεων ετησίως σε κορίτσια κάτω των 16, η σεξουαλική αγωγή να παραμένει ταμπού; (Είναι). Διαβάστε το άρθρο εδώ.

24. Κανείς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί που δεν ανήκει

Eίναι το μοναδικό κείμενο που μας έχει γράψει ο Θεόφιλος Τραμπούλης, αλλά τον θεωρούμε πάντα πολύτιμο μέλος της ομάδας. Επ’ ευκαιρία της ανακοίνωσης του Νόμπελ, γράφει με το δικό του τρόπο για τον Μπομπ Ντίλαν συνδέοντας τον με τα γουέστερν! Διαβάστε το άρθρο εδώ.

25. Εισαγωγή στο mindfulness

Είδαμε με τα μάτια μας πόσο καλό έκανε ο διαλογισμός στη Μυρτώ Λεγάκη, πρώην στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία και νυν δασκάλα κινητικού διαλογισμού, κι έτσι της ζητήσαμε να εξηγήσει με απλά λόγια αυτήν την αρχαία τεχνική που κερδίζει έδαφος. Η Μυρτώ επικεντρώθηκε στο mindfulness που φαίνεται ότι είναι το είδος του διαλογισμού που ταιριάζει περισσότερο στο Δυτικό άνθρωπο. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

26. Ο φασίστας μέσα μας

Αυτό είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μας κείμενα. Τη Μυρτώ Λιαλιούτη μας την υπέδειξε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας που την αγάπησε μετά από μια συνέντευξη που του έκανε για την Popaganda. Η Μυρτώ είχε ερευνήσει για καιρό την εξέλιξη του αυγού του φιδιού στην ελληνική κοινωνία και το άρθρο της βγήκε σχετικά εύκολα μια και το έγραφε από μέσα της για μήνες: «Ο αντι-αυταρχισμός της ελληνικής κοινωνίας εξαντλείται στη Χρυσή Αυγή, το τέρας που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε. Κατά τα άλλα ευχόμαστε με άνεση “κακό ψόφο” στα social media, στοχοποιούμε δημόσια πρόσωπα και χαιρόμαστε με την οικονομική δυσπραγία μέσων ενημέρωσης». Διαβάστε το άρθρο εδώ.

27. Αντώνης Αντωνίου: Ο άνθρωπος που ξέρει τους χάρτες

Πλέον η σύγχρονη χαρτογραφία ανθολογείται κατά κόρον από διάφορους εκδοτικούς οίκους, όμως όλα ξεκίνησαν από τους Γερμανούς diegestalten, τους οποίους παρακολουθεί από χρόνια η μία από τις δύο αρχισυντάκτριες μας, Μαργαρίτα Μιχελάκου. Είχε εντοπίσει το ελληνικό όνομα που υπέγραφε τα πρωτοπόρα βιβλία A Map of the World και Mind the Map και επειδή όσο κι αν έψαξε, κανείς δεν γνώριζε τον Αντώνη Αντωνίου, τελικά του έστειλε μήνυμα στο Linkedin. Η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον κυπριακής καταγωγής Αντώνη και η επιλογή των χαρτών που αποτέλεσαν το media story που συνόδευε τη συνέντευξη αποδείχτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική διαδικασία. Ποιος το ήξερε ότι υπάρχουν χάρτες μυρωδιών και συναισθημάτων; Διαβάστε το άρθρο εδώ.

28. Γιατί δεν ήταν αρκετά τρία μνημόνια και 72,5 δισ. ευρώ μέτρα

Η Δήμητρα Καδδά ανέλαβε να μας ξεκαθαρίσει την οικονομική μας κατάσταση, καθώς μπορεί να χάσεις την γενικότερη εικόνα, το δάσος, αν καθημερινά ασχολείσαι με το δέντρο. Και θέλαμε πολύ να καταλάβουμε αν φταίνε τα μνημόνια που δεν λειτουργούν ή φταίμε εμείς που δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να λειτουργήσουν. Πολύ χρήσιμο, πολύ αναλυτικό κείμενο. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

29. Bar Guru Bar 1996-2009

Ο Δημήτρης Καραΐσκος ζει το μισό χρόνο στην Τήνο όπου εκδίδει το περιοδικό Kyma που μας αρέσει πολύ και για αυτό του ζητήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2016 να γράψει «γιατί όλοι φέτος πήγαν Τήνο». Λίγους μήνες μετά μας είπε ότι θέλει να γράψει για το bar Guru bar για το οποίο σχεδίαζε τις αφίσες και έπαιζε ως DJ. Πέρα από το ότι είχε μια προνομιακή ματιά στο θέμα, είχε πρόσβαση στους κεντρικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας, όπως τον Κωνσταντίνο Ζουγανέλη που άνοιξε την καρδιά του για το μπαρ του που ο ίδιος έκλεισε ξαφνικά μια μέρα. Tο κείμενο του αγαπήθηκε από όλους εκείνους που είχαν περάσει ποτέ από το θρυλικό στέκι (τη μισή Αθήνα). Διαβάστε το άρθρο εδώ.

30. Η μεγάλη κληρονομιά του Tériade

H Αλεξάνδρα Κοροξενίδη μας γράφει κυρίως για τέχνη, ένα θέμα που γνωρίζει καλά, και επειδή κάπως έχουμε ασχοληθεί με τη γενιά του ’30 και είχαμε ήδη κάνει ένα ωραίο κείμενο για τον Κριστιάν Ζερβός, ήταν αναμενόμενο να ασχοληθούμε και με τον άλλο μεγάλο Έλληνα της Διασποράς, τον Tériade. H Aλεξάνδρα σε αυτό το άρθρο επικεντρώθηκε στο εκδοτικό του έργο, που δεν παρουσιάζεται συχνά από τα μέσα. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

31. Οι ξεχασμένοι πρόσφυγες του Ελληνικού

Έχουμε καλύψει το προσφυγικό ποικιλοτρόπως, και με αποστολές στην Ειδομένη. Για αυτό το άρθρο η Μαρία Λούκα και ο Δημήτρης Μιχαλάκης, που συνεργάζονται πάντα με επιτυχία, πήγαν στο no man’s land και γύρισαν με ένα πολύ ωραίο ρεπορτάζ. Διαβάστε το εδώ.

32. Επιστροφή από την κλειτοριδεκτομή

Η Κατερίνα Οικονομάκου ασχολείται συχνά με τα γυναικεία ζητήματα. Σε ένα από τα ταξίδια της στη Γερμανία επισκέφτηκε την πρώτη κλινική που αποκαθιστά τα σωματικά και ψυχικά τραύματα της κλειτοριδεκτομής. Το άρθρο, ενώ περιέχει δυσάρεστα στοιχεία (το infographic μας το έφτιαξε η Sinc), αποπνέει αισιοδοξία και γυναικεία αλληλεγγύη. Διαβάστε το εδώ.

33. Bullet journals: η μανία με την οργάνωση της καθημερινότητας

Μόλις η Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη τελειώσει με το μεταπτυχιακό της, θα μας γράφει περισσότερο. Στο ενδιάμεσο, δεν κρατήθηκε και εξήγησε τι είναι τα bujos για τα οποία έχει φάει μέρες και νύχτες στο ίντερνετ. Μετά το άρθρο της όλοι φτιάξαμε ένα bullet journall που κρατήσαμε με ευλάβεια για περίπου τρεις μέρες, αν και κάποιες συνήθειες (τα χ, οι βούλες κ.λπ.) μας έμειναν για πάντα. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

34. Ντοπαρισμένοι Έλληνες

Ο Γιάννης Γορανίτης γράφει συνήθως για τεχνολογία και μας προετοιμάζει για το μέλλον. Ενόψει των Ολυμπιακών έπιασε εκτάκτως το δύσκολο θέμα του ντόπινγκ με δύο άρθρα. Το κείμενό του για το ελληνικό ντόπινγκ έγινε viral. Διαβάστε το εδώ.

35. Secret Cinema

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης αγαπά το σινεμά και ανακάλυψε ότι στο Λονδίνο γίνονται επικά μυστικά πάρτι που αναπαριστούν διάσημες ταινίες. Αυτομάτως όλοι θέλαμε να πάμε σε ένα. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

36. MEGA: Ακόμα και οι μεγάλοι πέφτουν

O Χρήστος Ιωάννου είναι ο αγαπημένος μας οικονομικός συντάκτης και ήταν από τους πρώτους που στήριξε το inside story καλύπτοντας από την ΕΒΖ στις Σέρρες και τις τηλεοπτικές άδειες έως τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ και τα σκάνδαλα των κατασκευαστικών. Αυτό το άρθρο του για το MEGA με πολύ απλά λόγια εξηγούσε ακριβώς πώς το μεγάλο κανάλι έφτασε στη σημερινή του κατάσταση. Αν έχει διαβάσει αυτό το κείμενο, τα έχεις καταλάβει όλα. Διαβάστε το εδώ!

37. Ολυμπιακός: Το επιλεκτικό No Politica

Ο Δημήτρης Θοδωρόπουλος (τότε αρχισυντάκτης στο ΒΗΜΑgazino και πλέον managing editor στο Vice) και η Μαρία Λούκα, στενή μας συνεργάτιδα, είναι φίλοι και αποφάσισαν να γράψουν μαζί τέσσερα κείμενα για την στενή σχέση των κερκίδων των τεσσάρων μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων με την πολιτική. Το ρεπορτάζ τους δεν ευχαρίστησε τους οπαδούς, αλλά ήταν τόσο ακριβές που κανένας δεν παραπονέθηκε, απλώς μουρμούρισε λίγο από μέσα του. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

38. Η επέλαση του Τραμπ(ουκ)ισμού

Αυτό το κείμενο, ενώ γράφτηκε από τον Δημήτρη Πολιτάκη πολύ πριν κανείς μας υποψιαστεί ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές, έπιασε όλο το πνεύμα «μιας πολιτικής Αποκάλυψης που συγκινεί όλο και περισσότερους προδομένους, σαλεμένους και αναξιοπαθούντες στις ΗΠΑ, αλλά και στη δική μας ήπειρο: Να βγει ένας σαν τον Τραμπ και να τα διαλύσει όλα». Διαβάστε το άρθρο εδώ!

39. Επίσκεψη στις τρεις αδερφές

Η Ελιζαμπέτα Casalotti και ο Αναστάσης Αγάθος συνεργάζονται για τη RAI και μας συνδέουν και με τους δύο πολλά χρόνια φιλίας, μάλιστα με τον Αναστάση συστεγαζόμαστε, μας χωρίζει μια συρόμενη πόρτα και ένας αντικαπνιστικός αγώνας. Μαζί έφτιαξαν ένα βίντεο για την παράσταση του 2016 που ήταν και το βίντεο μας με τα περισσότερα views. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

40. Η ζωή, ο θάνατος και η ζωή του Γιάννη Χρήστου

Η Μελίνα Σπαθάρη είναι πλέον Συντονίστρια των Εκθέσεων και υπεύθυνη των μουσικών παραγωγών της Documenta που πνίγεται στη δουλειά. Μια μέρα μας πήρε και μας είπε ότι για μεταφυσικούς λόγους θέλει οπωσδήποτε να γράψει για τον Γιάννη Χρήστου. Το έκανε με τεράστια ενσυναίσθηση, μιλώντας με έξι ανθρώπους που είχαν άμεση σχέση με τον πρωτοποριακό συνθέτη ή τη μοιραία νύχτα του χαμού του. Αν δεν τον γνωρίζεις, αξίζει να μάθεις για το έργο του που παραμένει άγνωστο ή και παρεξηγημένο ακόμη και 46 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό του. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

41. Γνωστοί στο Θεό

Είναι γνωστό ότι για τον Τάσο Τέλλογλου όλα είναι έρευνα, οπότε όταν είπε ότι θέλει να ερευνήσει τη θέα του σπιτιού του, κανείς δεν διανοήθηκε να πει οτιδήποτε. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι ένας από τους αγαπημένους του δημοσιογράφους είναι ο Γκέι Ταλίς, και ότι ο ίδιος ενίοτε αποφασίζει να γράψει σχεδόν ποιητικά. Το άρθρο του για το Συμμαχικό Νεκροταφείο στον Άλιμο αποκάλυψε ένα κομμάτι της νεότερης ελληνικής Ιστορίας και είναι τόσο πολύπλευρο που δεν θα καταφέρω να στο εξηγήσω καλά, οπότε διάβασέ το εδώ!

42. Αγνοούμενος στην Αθήνα

Ο Γιάννης Σουλιώτης από την Καθημερινή είναι ο αγαπημένος μας αστυνομικός συντάκτης γιατί ενώ κάνει μεγάλες αποκαλύψεις, γράφει ήρεμα και με τεράστια ακρίβεια χωρίς ποτέ, μα ποτέ, να γίνεται κίτρινος. Σε αυτήν την εξιστόρηση της τραγικής ιστορίας του νεαρού Σύρου πρόσφυγα που θα είχε περάσει απαρατήρητη, πιστεύουμε ότι απέδειξε και την αφηγηματική του ικανότητα στα crime stories. Την εικονογράφηση έφτιαξε ο Σπύρος Γάγγας από τη Sinc που σχεδίασε και το inside story (πολύ ωραίος;). Διαβάστε το άρθρο εδώ!

43. Είσαι φεμινίστρια. Γιατί δεν ψηφίζεις Χίλαρι;

Στα μέσα της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, πριν η Χίλαρι κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, υπήρχαν γυναίκες που, παρότι φεμινίστριες, στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς. O κατάλληλος άνθρωπος να εξετάσει το φαινόμενο ήταν η διευθύντρια του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη, που επί τη ευκαιρία έβαλε στο θέμα και oλίγη Λίνα Ντάναμ. Έκτοτε, όποτε βρίσκει λίγο χρόνο, μας γράφει για το άλλο αγαπημένο της πράγμα στη Γη μετά μετά το girl power, τη μόδα. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

44. Ο Χίτλερ στο σπίτι

Αυτό το θέμα πάντα το έχουμε στην καρδιά μας, καθώς είναι το απολύτως πρώτο που φτιάξαμε και πειραματιστήκαμε πάνω του με τις πολλές επιλογές που μας είχαν δώσει οι προγραμματιστές για το μέγεθος και τις θέσεις των φωτογραφιών. Πώς προέκυψε: Αγαπάμε πολύ το σάιτ Places Journal, στο οποίο η Despoina Stratigakos συνεισφέρει συχνά, συνήθως με θέματα γύρω από τη θέση της γυναίκας στην αρχιτεκτονική (έτσι προέκυψε και το θέμα μας για την Denise Scott Brown, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Ένεκα του ελληνικού ονόματος, τη ρωτήσαμε αν ήθελε να μας δώσει κάποιο κείμενο. Συνήθως το πρόβλημα με τους ακαδημαϊκούς είναι ότι σου προτείνουν δύσκολα κείμενα, όμως η Despoina, που μόλις είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο «Hitler at Home» στις εκδόσεις Yale University Press, μας έστειλε ένα απόσπασμα που έσταζε κουτσομπολιό για τις σχέσεις του Χίτλερ με τους γείτονές του στις Άλπεις. Διαβάστε το εδώ.

45. Τι είναι το Dark Web;

Από τις πρώτες μας αποφάσεις ήταν να φτιάξουμε μια στήλη όπου πράγματα που κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι γνωρίζουμε θα εξηγούνται με απλά λόγια, σαν τα explainers του ΒΒC, αλλά με λίγο διαφορετική ύλη και φορμά. Ο τίτλος της στήλης «Πες το μου αργά να το καταλάβω» είναι σαφής και νίκησε το «Σε ακούω, είμαι όλος γυαλιά» στο τσακ. Δημοσιεύσαμε την επεξήγηση του Darκ Web την πρώτη μέρα που βγήκαμε στον αέρα και μας άρεσε που όλοι ρώταγαν τι είναι η εικονογράφηση (είναι installation του Αυστρο-ελβετικού καλλιτεχνικού διδύμου Ubermorgen), καθώς η τέχνη αντί για τετριμμένες φωτογραφίες ήταν άλλη μια από τις βασικές αποφάσεις μας. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

46. Κανένα τρόφιμο στα σκουπίδια

Αχ, το περιβάλλον... Ποιος δεν στεναχωριέται όταν διαβάζει τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας ή τις τελευταίες εξαγγελίες του Τραμπ; Η Μελίνα Σιδηροπούλου, που για ηθικούς λόγους πάντα ζητάει doggy bag στα εστιατόρια (δίνοντας μεγάλη χαρά και στους σεφ), ήθελε πολύ να γράψει για το food waste καθώς δεν είναι πολύ γνωστό πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον και ταυτόχρονα πόσο εύκολο είναι να το σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι με πολύ απλές κινήσεις (όπως με το να ζητάμε πάντα doggy bag). Διαβάστε το άρθρο εδώ!

47. Homo Science

Η Ασπασία Δασκαλοπούλου ζει στην Ελβετία και γράφει για αυτό που την ενδιαφέρει, την επιστήμη, στην Καθημερινή. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στους οποίους προτείναμε συνεργασία και η επιλογή της για το πρώτο της άρθρο για μας ήταν το κατά πόσο η ομοφυλοφιλία είναι ζήτημα γονιδίου ή ανατροφής. Για να το γράψει μίλησε με τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως που συμμετέχουν στις έρευνες για το θέμα αυτό. Χαρήκαμε πολύ, γιατί τα ζητήματα LGBTQ ήταν μια από τις προτεραιότητες μας όταν σχεδιάζαμε το inside story. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

48. Ο Πούτιν στο Άγιον Όρος

O Aχιλλέας Πατσούκας έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Μόσχα ως ανταποκριτής τηλεοπτικού καναλιού, ενώ είναι συχνός επισκέπτης του Αγίου Όρους. Ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να περιγράψει για τη μεγαλεπήβολη επίσκεψη του Πούτιν, τους ανθρώπους της ρωσικής ασφάλειας που μεταμφιέστηκαν σε μοναχούς και τις πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος, μια και η δημιουργία ενός ορθόδοξου τόξου στα Βαλκάνια και η ενίσχυση του προφίλ του Κυρίλλου είναι ψηλά στην ατζέντα του Ρώσου προέδρου. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

49. Gig posters

Η Σέτα Ζακιάν είναι γραφίστρια και έχει ένα πολύ ενδιαφέρον μπλογκ το οποίο διαβάζαμε μετά μανίας και κάπως έτσι της προτείναμε να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε. Έχει πια γράψει για το inside story αρκετά κείμενα στα οποία εξηγεί με απλά λόγια τις σκέψεις πίσω από γραφιστικές δημιουργίες ή τεχνικές. Ειδικά το άρθρο για τα πόστερ των συναυλιών ήταν ένα βάλσαμο για τα μάτια μας. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

 

 

50. O Ήλιος Ανατέλλει Ξανά

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος κάθε φορά που έρχεται στο γραφείο, αγνοεί τις συζητήσεις μας και προτιμά να εξετάζει τη βιβλιοθήκη, να ανοίγει τα βιβλία και ενίοτε να τα διαβάζει επί τόπου. Επί τη ευκαιρία της κυκλοφορίας του Everybody Behaves Badly: The True Story Behind Hemingway’s Masterpiece The Sun Also Rises της Lesley M.M. Blume και της έκθεσης Ernest Hemingway Between Two Wars στο John F Kennedy Presidential Library and Museum, έγραψε για τις συναρπαστικές αληθινές ερωτικές περιπέτειες που ενέπνευσαν το βιβλίο του Χέμινγουεϊ. Διαβάστε το άρθρο εδώ!

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.