Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
ceelectricvehicles000_par2441221.jpg
[Fabrice Coffrini/AFP]

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ηλεκτροκίνηση

Η ηλεκτροκίνηση είναι με διαφορά η πιο «καυτή» τάση στον κλάδο της μετακίνησης τα τελευταία χρόνια. Πλέον έφτασε και στην Ελλάδα, και παρά την αρχική διστακτικότητα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις σε πιθανές (και απίθανες) ερωτήσεις.
[Fabrice Coffrini/AFP]

Ξεχωρίσαμε τις 16 συνηθέστερες απορίες που έχουν οι καταναλωτές για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις απαντήσαμε. Ρωτήσαμε ακόμα τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, για την πορεία της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Με δυο λόγια

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι αθόρυβα, δεν μολύνουν κατά τη χρήση τους και ο κινητήρας τους τροφοδοτείται από μια συστοιχία μπαταριών. Υπάρχουν αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά, που χρησιμοποιούν και συμβατικά καύσιμα. Δεν διαθέτουν κιβώτιο ταχυτήτων και είναι κατά 30-60% ακριβότερα από τα συμβατικά αυτοκίνητα. Επιδοτούνται με 20% στην τιμή προ φόρων από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και φορτίζονται στο σπίτι, το γραφείο ή τους σταθμούς φόρτισης, που όμως προς το παρόν είναι ελάχιστοι. Δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας, τα σέρβις του κινητήρα είναι λιγότερα και φθηνότερα, και για να κινηθούν κοστίζουν περίπου 60% λιγότερο από τα βενζινοκίνητα. Οι μπαταρίες αντέχουν για 200-250.000 χλμ χωρίς να μειωθεί ο κύκλος ζωής τους. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως υπό πολλές προϋποθέσεις, π.χ. η ενέργεια που καταναλώνουν να έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές. Ακόμα, προς το παρόν η διαχείριση των μπαταριών μετά το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη