Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
27'
Κατηγορία:
Κείμενο:
[James O'Brien/OCCRP (source images: Alamy Stock, Youtube screenshot by @BinyaminTA)]
[James O'Brien/OCCRP (source images: Alamy Stock, Youtube screenshot by @BinyaminTA)]

Οι συμφωνίες που βοήθησαν τον μεγιστάνα Στάινμετς να καταπολεμήσει τις συνέπειες της δωροδοκίας

Τι σχέση έχει ο μεγιστάνας των διαμαντιών Μπένι Στάινμετς με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή; Η μεγάλη έρευνα του OCCRP αναδημοσιεύεται από το inside story, μοναδικό εταίρο του στην Ελλάδα.
[James O'Brien/OCCRP (source images: Alamy Stock, Youtube screenshot by @BinyaminTA)]

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ο μεγιστάνας των ορυχείων Μπένι Στάινμετς καταπιάνεται με αρνητικά πρωτοσέλιδα, ξεπερνά σε πονηριά πρώην επιχειρηματικούς εταίρους του και παλεύει ενάντια σε πολλαπλές έρευνες και αγωγές.

Ο Στάινμετς, ένας λιπόσαρκος 68χρονος που δείχνει προτίμηση σε συμφωνίες υψηλού ρίσκου, έχει συλληφθεί σε τρεις χώρες –με πιο πρόσφατη την Κύπρο, όπου πέρασε σχεδόν έναν μήνα στη φυλακή παλεύοντας για να μην εκδοθεί, στα τέλη του περασμένου έτους– προτού να αναδυθεί θριαμβευτής.

Με δύο λόγια

Η εταιρεία του Μπένι Στάινμετς απέκτησε κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος αξίας δισεκατομμυρίων στη Γουινέα, χάρη σε δωροδοκίες που καταβλήθηκαν στη σύζυγο του τότε προέδρου. Καθώς οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά αυξάνονταν και ο Στάινμετς δεχόταν πιέσεις από δικαστήρια σε όλον τον κόσμο, αυτός και οι επιχειρήσεις του έκλεισαν μια σειρά από συμφωνίες με εταιρείες συνδεδεμένες με τον Έλληνα επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Οι συμφωνίες βοήθησαν τον Στάινμετς να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να αντισταθεί στους αντιπάλους του.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Εταιρείες συνδεδεμένες με την εγγεγραμμένη στις Μπαχάμες Global Special Opportunities Ltd. (GSOL), και με τον ιδρυτή της Σάμπι Μιωνή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη