Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
foties.jpg
Κατάσβεση πυρκαγιάς στην Αργολίδα τον Οκτώβριο του 2019. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Οι πυρκαγιές απειλούν την Ευρώπη

Αυτό το καλοκαίρι, τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι ένα σήμα κινδύνου, που έχει σκοπό να αφυπνίσει για την πρόληψη καταστροφών όπως αυτές που έχουμε ζήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Κατάσβεση πυρκαγιάς στην Αργολίδα τον Οκτώβριο του 2019. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Η αυξημένη θερμοκρασία και οι μειωμένες βροχοπτώσεις εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, με την απειλή να επεκτείνεται πέρα από το νότιο τμήμα της ηπείρου και να αφορά κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι επιστήμονες μετά την ανάλυση δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System-EFFIS).

Τι είναι το EFFIS;

Tο EFFIS ιδρύθηκε στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και φορείς, όπως οι εθνικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και οι μετεωρολογικές υπηρεσίες. Το EFFIS έχει ως στόχο αφενός την υποστήριξη των Αρχών που είναι υπεύθυνες για την προστασία των δασών από πυρκαγιές, αφετέρου την ενημέρωση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το EFFIS είναι επιφορτισμένο και με το να προσφέρει υπηρεσίες αναφορικά με τον απολογισμό των καταστροφών από πυρκαγιές σε ημερήσια βάση, την αξιολόγηση των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη