Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
ceukr4_.jpg
Ουκρανές εθελόντριες φτιάχνουν στολή παραλλαγής στην Αθήνα. [Diana Romanko]

Οι Ουκρανές της Αθήνας φτιάχνουν στολές παραλλαγής

Σε σπίτια σε όλη την Αθήνα, δεκάδες γυναίκες από την Ουκρανία αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να φτιάχνουν κεριά χαρακωμάτων και στολές παραλλαγής. Περάσαμε μια ημέρα μαζί τους κι ακούσαμε τις ιστορίες τους.
Ουκρανές εθελόντριες φτιάχνουν στολή παραλλαγής στην Αθήνα. [Diana Romanko]

Η Λένα είναι λίγο πάνω από τα τριάντα. Ήρθε στην Αθήνα από την Μαριούπολη πέρσι τον Μάιο και δυσκολεύεται ακόμη με τα ελληνικά. Όταν της συστήνομαι, χαμογελάει ευγενικά κι επιστρέφει σε αυτό που κάνει. Η νεαρή γυναίκα στέκεται όρθια μπροστά σε ένα μεγάλο τελάρο που κρατάει τεντωμένο ένα δίχτυ και περνάει μεθοδικά θηλιές από νήματα σε καθέναν από τους κόμπους. Πλάι της στέκεται ένα κοριτσάκι, που κάνει το ίδιο. Απέναντί της, ακουμπισμένος σε μια καρέκλα, είναι ένας τεράστιος αρκούδος. Η μικρή έχει μεγαλύτερη όρεξη για κουβέντα. Όταν εκφράζω τον θαυμασμό μου για την επιδεξιότητα με την οποία περνάει τις θηλιές στο δίχτυ, το πρόσωπό της φωτίζεται από ένα πλατύ χαμόγελο.

«Θέλεις να σου δείξω πώς γίνεται;» ρωτάει. Πριν προλάβω να απαντήσω θετικά, αρχίζει να μου περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνω. Την λένε Νάντια κι είναι οκτώ ετών, με ενημερώνει. Ήρθε πριν από περίπου έναν χρόνο από την Χερσώνα και μιλάει ήδη άπταιστα ελληνικά. «Τα έμαθα εδώ, στο σχολείο», εξηγεί, πριν χάσει εντελώς το ενδιαφέρον της για μένα και στρέψει πάλι την προσοχή της στο τελάρο. Με τον ρυθμό που δουλεύουν, ίσως αύριο κιόλας να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους: Μια στολή παραλλαγής, που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη