Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
Λέξεις 2023

Οι λέξεις του 2023

Τι σημαίνει να είσαι «ντελού»; Τι είναι το Girl math και το Girl dinner; Ποιος έχει το rizz; Ένα μικρό λεξικό για όσους θέλουν να είναι στα πράγματα.

Στο τέλος κάθε χρονιάς, εκδότες λεξικών και γλωσσολόγοι επιλέγουν τη λέξη ή φράση (είτε νέο όρο είτε παλιό που απέκτησε νέο νόημα την περασμένη χρονιά) που αντικατοπτρίζει «το ηθικό, τη διάθεση ή τις ανησυχίες του συγκεκριμένου έτους» και έχει «δυναμική ως λέξη με πολιτιστική βαρύτητα».

Είναι σαφές ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επικράτησε των συζητήσεων το 2023 και η «ΑΙ» ήταν η λέξη της χρονιάς του Λεξικού Κόλινς. Πολύ σχετικά, το περιοδικό Economist επέλεξε το chatbot ChatGPT.

Η λέξη που επέλεξε το Λεξικό του Κέμπριτζ, το hallucinate, έχει να κάνει με τις «παραισθήσεις» που μοιάζουν να παθαίνουν τα chatbox και τα κάνουν να λένε τρέλες (ρωτήσαμε το ChatGPT τι είναι το inside story και απάντησε ότι δουλεύει σε αυτό ο Αλέξης Παπαχελάς).

Image
im-767263.gif

Το αμερικανικό Λεξικό Μέριαμ-Γουέμπεστερ επέλεξε τη λέξη authentic, που χρησιμοποιείται για να τονίσει τις απόπειρες της ΑΙ να παρουσιάζεται με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά και το απαραίτητο πλέον χάρισμα σταρ και ινφλουένσερ. Το είπε και ο Ίλον Μασκ, ο κόσμος στα σόσιαλ μίντια πρέπει να είναι «πιο αυθεντικός» και αυτό δεν είναι κακή ιδέα καθώς o χαρακτηρισμός συνεπάγεται περισσότερα έσοδα.

To αυστραλέζικο Λεξικό Μακουάιρι επέλεξε το cozzie livs

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη