Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemalawirhino.jpg
Παρακολούθηση ρινόκερου στο εθνικό πάρκο Ματόμπο του Μαλάουι. Οι ρινόκεροι είναι από τα συχνότερα θύματα των παράνομων κυνηγών.

Οι κινέζοι λαθρέμποροι άγριων ζώων στην Αφρική

Η εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας άγριων ζώων στο Μαλάουι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον αγώνα για την καταπολέμηση ενός εγκλήματος με τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων και θύμα τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Παρακολούθηση ρινόκερου στο εθνικό πάρκο Ματόμπο του Μαλάουι. Οι ρινόκεροι είναι από τα συχνότερα θύματα των παράνομων κυνηγών.

Οι αρχές του Μαλάουι τους είχαν ονομάσει «η συμμορία Λι-Ζανγκ», από τα ονόματα των αρχηγών της, του Γιουνχουά Λι και της Κουινχουά Ζανγκ. Οι δυο τους ήταν ζευγάρι. Και διηύθυναν το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης άγριων ζώων στον αφρικανικό Νότο. Πρώτα συνελήφθη η Ζανγκ, την άνοιξη του 2019. Στη συνέχεια συλλαμβάνονταν ο ένας μετά τον άλλον οι συνεργάτες τους, μέχρι τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς που η αστυνομία έφτασε στον Λι.

Συνολικά δεκατέσσερα άτομα, δέκα Κινέζοι και τέσσερις ντόπιοι, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης που αθροίζονται σε 57 χρόνια. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί νεκροί παγκολίνοι, κέρατα ρινόκερων, δόντια από ιπποπόταμους και, βέβαια, ελεφαντόδοντο. Η εξάρθρωση του κυκλώματος Λι-Ζανγκ θεωρείται ήδη μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης άγριων ζώων.

Image
linzhanggang.jpg
Επτά Κινέζοι και δύο πολίτες του Μαλάουι της συμμορίας Λι-Ζανγκ βγαίνουν από το δικαστήριο που τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, τον Ιούλιο του 2020.

Οικογενειακή επιχείρηση

Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων είναι μια παράνομη βιομηχανία με ετήσιο τζίρο 8-10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποδεκατίζει τους πληθυσμούς άγριων ζώων. Οι ελέφαντες της Αφρικής έχουν μειωθεί δραματικά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ οι παγκολίνοι απειλούνται με εξαφάνιση. Και δεν πρόκειται για πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την Αφρική ή την Ασία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη