Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cebelaruspolprisoners.jpg
Μερικοί από τους 1437 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία. [Viasna]

Οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι της Λευκορωσίας

Μόνο το 2022 συνελήφθησαν πάνω από 6.000 άνθρωποι – οι 1.000 επειδή εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, κόντρα στο καθεστώς Λουκασένκο.
Μερικοί από τους 1437 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία. [Viasna]

Η Ναταλία Σατσούνκεβιτς χρωστάει σε μία σύμπτωση το γεγονός ότι είναι σήμερα ελεύθερη και ασφαλής. Όταν οι αρχές ασφαλείας εισέβαλαν στο γραφείο της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου εργάζεται και συνέλαβαν όσους συναδέλφους της ήταν στον χώρο, εκείνη έτυχε να βρίσκεται στην Αίγυπτο. Ήταν Ιανουάριος του 2021. «Μιλήσαμε τότε με τον διευθυντή μου και αποφασίσαμε ότι ήταν προτιμότερο να μείνω έξω. Ξέραμε ότι ανά πάσα στιγμή θα επέστρεφαν για να συλλάβουν και τους υπόλοιπους», εξηγεί, μιλώντας μας μέσω zoom από το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου ζει εδώ και μερικούς μήνες.

Image
natalia-satsunkevich-88272855.jpg
Η Ναταλία Σατσούνκεβιτς. [Andrius Ufartas/DELFI]

Όπως αποδείχτηκε, είχαν δίκιο. Στις 14 Ιουλίου 2021, την «Μαύρη Τετάρτη», έγινε νέα έφοδος στα γραφεία της οργάνωσης στο Μινσκ και στη Χρόντνα. Συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, δυο από τα οποία είναι πρώην εργαζόμενοι στην ίδια οργάνωση. Η Σατσούνκεβιτς είναι εκπρόσωπος της λευκορωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, ιδρυτής και διευθυντής της οποίας είναι ο Άλες Μπιαλάτσκι. Τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι ο Μπιαλάτσκι, μαζί με το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες και τη ρωσική οργάνωση Memorial βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2022. Το καθεστώς Λουκασένκο δεν επέτρεψε στον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη