Ποιος υπογράφει τις εξαγωγές του spyware από Ελλάδα και Κύπρο;

Από τις αρχές του 2022 ισχύει ένας νέος κανονισμός της ΕΕ, που θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τις εξαγωγές προϊόντων spyware. Αυτός, όπως και ο παλιότερος του 2014, δεν εφαρμόζεται από ορισμένες ισραηλινές εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν τα βρίσκει όλα καλά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Γυναίκα φωτογραφίζει το «Spectrum» του Ολιβιέ Ράτσι σε μουσείο στο Πεκίνο. [WANG Zhao/AFP]

Πριν από τρία χρόνια, τρεις γερμανικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών κατηγόρησαν τη γερμανική εταιρεία παραγωγής προϊόντων χάκινγκ FinFisher ότι εξήγαγε προϊόντα σε χώρες χωρίς τις αναγκαίες άδειες. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα προγράμματα spyware και χάκινγκ χρειάζονται ειδικές άδειες των κυβερνήσεων για να εξαχθούν σε τρίτες χώρες, όπου υπάρχει πιθανότητα η χρήση τους να θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών. Οι γερμανικές αρχές έκλεισαν την εταιρεία.

Αν η FinFisher ήταν εγκατεστημένη στην Ελλάδα ή την Κύπρο, θα λειτουργούσε ακόμα χωρίς πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, όπως έδειξε μια έρευνα του inside story την περασμένη εβδομάδα. Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση δεν ελέγχουν τις αντίστοιχες με τη FinFisher εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στις δύο χώρες, την Intellexa και τις εταιρείες του ομίλου της, στις εξαγωγές προϊόντων τους που θεωρούνται διπλής χρήσης (dual use) με βάση τις διεθνείς συνθήκες – προϊόντων δηλαδή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολιτικούς και για στρατιωτικούς σκοπούς, στο όνομα της υποτιθέμενης ωφέλειας της εθνικής ασφάλειας. Τόσο το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας συνομολόγησαν ότι οι εταιρείες του Ταλ Ντίλιαν, που ζει στη Λεμεσό και επιχειρεί στη χώρα μας, δεν έχουν ζητήσει εγκρίσεις –τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια– για να κάνουν εξαγωγές προϊόντων που θεωρούνται διπλής χρήσεως.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.