Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cefarmaka5472523.jpg
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Οι ελλείψεις στα φάρμακα

O φετινός χειμώνας βρίσκει τους καταναλωτές είτε να μην μπορούν να αγοράσουν, είτε να μην βρίσκουν να αγοράσουν κάποια προϊόντα. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται και αρκετά φάρμακα πρώτης ανάγκης και μαζικής κατανάλωσης.
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Είναι αρχές Δεκεμβρίου σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας, σε ένα προάστιο της Αθήνας. Ο αποθηκάριος ρωτάει τον επισκέπτη από τη φαρμακευτική εταιρεία:

–Λοναρίντ έχουμε ;
–Όχι.
–Ζοβιράξ έχουμε ;
–Όχι.
–Βαριλρίξ (εμβόλιο για την ανεμοβλογιά) έχουμε;
–Όχι.

Ο φαρμακαποθηκάριος δεν αντέχει τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις και αναρωτιέται μεγαλοφώνως: «Πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα;».

Οι αντιφάσεις του ΕΟΦ

Αλλά δεν είναι ο μόνος που αναρωτιέται. Στις 22 Νοεμβρίου, ο ΕΟΦ είχε άρει το καθεστώς της απαγόρευσης εξαγωγής για μερικά φάρμακα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου τα φάρμακα έχουν πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με την Ελλάδα, επειδή η τροφοδοσία της αγοράς με αυτά είχε εξομαλυνθεί – διατηρώντας ωστόσο και αυξάνοντας τον αριθμό εκείνων των φαρμάκων, την εξαγωγή των οποίων απαγόρευε. Όμως μία εβδομάδα μετά, στις 29 Νοεμβρίου, επιβλήθηκε προσωρινή γενική απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων. Παρά την απαγόρευση, πάρα πολλά φάρμακα λείπουν και θα συνεχίσουν να λείπουν από την ελληνική αγορά.

Τρεις εβδομάδες πριν, ο ΕΟΦ δημοσίευσε μία τεράστια λίστα, στην οποία καταγράφονταν οι ελλείψεις φαρμάκων. Η λίστα έχει τίτλο «Μακροχρόνιες, σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων» και αφορά 54

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη