Οι δύο εταιρείες-κλειδιά για την έρευνα της Βουλής για τις υποκλοπές

Εκτός από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Ανεξάρτητη Αρχή για την Διασφάλιση των Επικοινωνιών, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα προσανατολίσει την ερευνά της σε δύο ιδιωτικές εταιρείες: την Intellexa του Ταλ Ντίλιαν και την ΚΡΙΚΕΛ, που σχετίζεται με τον Γιάννη Λαβράνο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές στις 25/8/2022. [Γιάννης Κονταρίνης/Eurokinissi]

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, η οποία αποφασίστηκε να σχηματισθεί προχθές 29 Αυγούστου από την Ολομέλεια της Βουλής με θετικές ψήφους της αντιπολίτευσης και «παρών» της ΝΔ, θα ασχοληθεί με δύο εταιρείες: την Intellexa, που παράγει και εμπορεύεται το λογισμικό μόλυνσης κινητών τηλεφώνων Predator και την ΚΡΙΚΕΛ, που σχετίζεται με τον Γιάννη Λαβράνο και έκανε δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – δουλειές που μερικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως φαίνεται παρακάτω, δεν γνώριζαν.

Η Intellexa

Στις 5 Αυγούστου 2019 ο επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν παρουσιάζει σε βίντεο του περιοδικού Forbes ένα σύστημα, με το οποίο μπορεί να μολύνει κινητά τηλέφωνα μέσω ενός κατασκοπευτικού βαν. Το βίντεο προκαλεί αμηχανία στην Κύπρο, αλλά το κυπριακό πολιτικό προσωπικό αντιδρά με καθυστέρηση και μόνο αφού το θέμα, τρεις μήνες αργότερα, αναπαράγεται από ένα κυπριακό μέσο ενημέρωσης. Ο Ντίλιαν βρίσκεται απολογούμενος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί διάσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στις 22 Νοεμβρίου 2019 και αργότερα ο εξοπλισμός κατάσχεται. Η εταιρεία του Ντίλιαν Intellexa έχει κάνει αίτηση στον έφορο εταιρειών Κύπρου για να εγγραφεί στο μητρώο εταιρειών, αλλά η εγγραφή της εκκρεμεί λόγω των εξελίξεων με το βαν. Τελικά η εγγραφή θα γίνει στην Κύπρο λίγες εβδομάδες αργότερα, όμως η εταιρεία θα μετακινηθεί στις αρχές του 2020 στην Ελλάδα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.