Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceandroulakisvouli5663895.jpg
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές στις 25/8/2022. [Γιάννης Κονταρίνης/Eurokinissi]

Οι δύο εταιρείες-κλειδιά για την έρευνα της Βουλής για τις υποκλοπές

Εκτός από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Ανεξάρτητη Αρχή για την Διασφάλιση των Επικοινωνιών, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα προσανατολίσει την ερευνά της σε δύο ιδιωτικές εταιρείες: την Intellexa του Ταλ Ντίλιαν και την ΚΡΙΚΕΛ, που σχετίζεται με τον Γιάννη Λαβράνο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές στις 25/8/2022. [Γιάννης Κονταρίνης/Eurokinissi]

Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, η οποία αποφασίστηκε να σχηματισθεί προχθές 29 Αυγούστου από την Ολομέλεια της Βουλής με θετικές ψήφους της αντιπολίτευσης και «παρών» της ΝΔ, θα ασχοληθεί με δύο εταιρείες: την Intellexa, που παράγει και εμπορεύεται το λογισμικό μόλυνσης κινητών τηλεφώνων Predator και την ΚΡΙΚΕΛ, που σχετίζεται με τον Γιάννη Λαβράνο και έκανε δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – δουλειές που μερικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως φαίνεται παρακάτω, δεν γνώριζαν.

Η Intellexa

Στις 5 Αυγούστου 2019 ο επιχειρηματίας Ταλ Ντίλιαν παρουσιάζει σε βίντεο του περιοδικού Forbes ένα σύστημα, με το οποίο μπορεί να μολύνει κινητά τηλέφωνα μέσω ενός κατασκοπευτικού βαν. Το βίντεο προκαλεί αμηχανία στην Κύπρο, αλλά το κυπριακό πολιτικό προσωπικό αντιδρά με καθυστέρηση και μόνο αφού το θέμα, τρεις μήνες αργότερα, αναπαράγεται από ένα κυπριακό μέσο ενημέρωσης. Ο Ντίλιαν βρίσκεται απολογούμενος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί διάσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στις 22 Νοεμβρίου 2019 και αργότερα ο εξοπλισμός κατάσχεται. Η εταιρεία του Ντίλιαν Intellexa έχει κάνει αίτηση στον έφορο εταιρειών Κύπρου για να εγγραφεί στο μητρώο εταιρειών, αλλά η εγγραφή της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη