Οι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate

Νέα στοιχεία φέρνουν πιο κοντά τις εταιρείες του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης με πρόσωπα των νόμιμων επισυνδέσεων και των απόρρητων συμβάσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος. Τους αρέσει να αποκαλούν τους εαυτούς τους αόρατους. Την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν οι δύο άνδρες, για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις, καθώς θεωρούν ότι είναι οι σημαντικότεροι ιδιώτες εργολάβοι σε αυτήν την υπόθεση. Η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε. Για την ώρα θα μείνουν «εκτός κάδρου». Αλλά αόρατοι δεν είναι.

Γιάννης Λαβράνος: Από την ΙΟΝΙΚΗ στην ΚRΙΚΕL

O 45χρονος επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος ιδρύει μαζί με τον μηχανολόγο μηχανικό Ηλία Καντά στις 3 Ιουλίου 2007 την εταιρεία ELECTRUM TECHNOLOGIES με έδρα το Νέο Ψυχικό, όπου υπάρχουν ακόμη γραφεία που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι δύο συνεργάτες. Το 2008 η επωνυμία της εταιρείας αλλάζει σε ΙΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ. Ο κ. Λαβράνος ως διαχειριστής της εταιρείας δηλώνει για διεύθυνση αυτήν του πατρικού του στο Νέο Ηράκλειο – πρόκειται για ένα ακίνητο που θα μας απασχολήσει παρακάτω.

Τον Δεκέμβριο του 2014 Λαβράνος και Καντάς μεταβιβάζουν την ΙΟΝΙΚΗ στην εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία TETRA COMMUNICATIONS, με τον Νίκο Λιόλιο να έχει σημαντικό έλεγχο στην εταιρεία. Ο Νίκος Λιόλιος γίνεται και διαχειριστής στην ΙΟΝΙΚΗ.


Το 2014 η ΙΟΝΙΚΗ (που ελέγχεται για φορολογικές παραβάσεις) γίνεται μία από τις τρεις εταιρείες που δωρίζουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το σύστημα κρυπτογραφημένων συνομιλιών TETRA. Θα πρέπει να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι το ελληνικό Δημόσιο να αποδεχτεί, το 2017, με σύμβαση τη δωρεά του συστήματος από τις SEPURA PLC, ΙΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ και την Lamas Pinto Consulting. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος το 2016, η οδός της δωρεάς του TETRA φαίνεται να επιλέχθηκε με στόχο να γίνει παράκαμψη των διαδικασιών ενός δημόσιου διαγωνισμού, μιας που οι εμπλεκόμενοι θα είχαν μεγαλύτερα οφέλη από την 10ετή συντήρηση του συστήματος παρά από την πώλησή του. Τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη του TETRA επρόκειτο να παρέχει δωρεάν για έναν χρόνο η βρετανική SEPURA PLC. Όπως έγραφε τότε η Καθημερινή, «μετά την πάροδο ενός έτους, τη συντήρηση του συστήματος θα αναλάβει άλλη εταιρεία, η επωνυμία της οποίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί». Τελικά τη σύμβαση συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του συστήματος υπέγραψε το 2018 μια άλλη εταιρεία, που είχε ιδρυθεί την προηγούμενη χρονιά: η KRIKEL.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης που υπέγραψε το 2018 η KRIKEL είναι από 1/7/2018 μέχρι 31/12/2023. Το τίμημα για την υποστήριξη της λειτουργίας του συστήματος είναι 1.600.000 ευρώ τον χρόνο συν 24% ΦΠΑ: σύνολο 10,8 εκατομμύρια ευρώ με το ΦΠΑ. Στη σύμβαση του 2018 με την KRIKEL ο Γιάννης Λαβράνος δεν υπάρχει· αυτή υπογράφεται από έναν Πολωνό λογιστή με έδρα το Λονδίνο. Όμως δύο πολιτικοί υπεύθυνοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θυμούνται τον Γιάννη Λαβράνο να πρωταγωνιστεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση. Τον έχει συστήσει στην ηγεσία του υπουργείου ο τότε αρχηγός της αστυνομίας Κώστας Τσουβάλας – ο οποίος απομακρύνθηκε πριν λίγες ημέρες από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνουμε εδώ πως η ΙΟΝΙΚΗ στην καρτέλα της στο ΓΕΜΗ έχει από το 2017 δηλωμένη διεύθυνση την Πειραιώς 4 στην Ομόνοια, την οποίαν είχε ως αρχική διεύθυνση και η ΚRIKEL.

Πώς το κράτος αποφασίζει να υπογράψει με κάποιον που ταυτόχρονα ελέγχει φορολογικά, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει η τότε πολιτική ηγεσία (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ).

Το 2018 είναι ακόμα η χρονιά που οι υπηρεσίες της αστυνομίας και η ΕΥΠ πιέζουν για να αγοραστεί ένα νέο σύστημα νόμιμων τηλεφωνικών επισυνδέσεων για την παρακολούθηση στόχων. Ο Γιάννης Λαβράνος το διεκδικεί, αλλά πέφτει πάνω στην Όλγα Γεροβασίλη που ορίζει επιτροπή για να βάλει προδιαγραφές και θέλει τα πράγματα να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες, αν και έχει διαθέσιμα 6,2 εκατ. ευρώ. Τελικά ο διαγωνισμός δεν προκηρύσσεται ποτέ, παρά μόνο όταν ανεβαίνει η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Η σχέση με τον Φέλιξ Μπίτζιο

Γνωρίζονται εκείνη την εποχή ο Γιάννης Λαβράνος και ο Φέλιξ Μπίτζιος, πρόσωπο-κλειδί για την εισαγωγή της εταιρείας INTELLEXA, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα; Χωρίς αμφιβολία, οι επαφές τους είναι τακτικές όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Φ. Μπίτζιος, ως (τότε) διαχειριστής εταιρικών σχημάτων του ομίλου Libra του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, προχωρά μέσω κυπριακής εταιρείας συμφερόντων του, τη VINIATO, σε συμφωνίες με την ΚRIKEL – στην οποίαν ο Γιάννης Λαβράνος λέει ότι δεν συμμετέχει, όσοι όμως κινούνται στον χώρο των συμβάσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι είναι δική του.

Η σύμβαση της ΚRIKEL με τη Viniato (από προηγούμενο άρθρο του inside story)

Το inside story αποκαλύπτει μία σύμβαση που υπέγραψε η ΚRIKEL το 2018 με μία άλλη κυπριακή εταιρεία που διαχειριζόταν ο Φέλιξ Μπίτζιος, τη Viniato Holdings Limited (πρώην Macorta Holdings Limited), για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, έναντι αμοιβής €550.000 (έχουμε στη διάθεσή μας και τα σχετικά τιμολόγια).

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη σύμβαση αυτή, που ήταν σε ισχύ όταν η ΚRIKEL υπέγραφε με την ΕΛΑΣ για το σύστημα κρυπτογραφημένων συνομιλιών TETRA τον Ιούνιο του 2018, η Viniato του Φέλιξ Μπίτζιου (ο οποίος αργότερα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην μετεγκατάσταση και διαχείριση της INTELLEXA στην Ελλάδα) λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της ΚRIKEL, προκειμένου αυτή να αναπτύξει την στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας.

Φέλιξ Μπίτζιος και INTELLEXA

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 ιδρύεται στην Κύπρο η εταιρεία SΑΝΤΙΝΟΜΟ με μοναδικό μέτοχο τον Φέλιξ Μπίτζιο. Αυτή η εταιρεία, που παίζει σύμφωνα με ανθρώπους που δούλεψαν για την INTELLEXA (του spyware Predator) «σημαντικό ρόλο για τη μεταφορά της INTELLEXA στην Αθήνα», ορίζει ως σκοπούς στο καταστατικό της την ανάπτυξη λογισμικού και ολοκλήρωση συστημάτων στους τομείς:

  1. C4I (Common Tactical Operation Picture solution, defence simulation, command centers -sensor integration)
  2. Χωρικών πληροφορικών συστημάτων, παραγωγή γεωχωρικών δεδομένων, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τηλεπισκόπηση, φωτογραμμετρία.

Ταυτόχρονα, ο Μπίτζιος από τον Μάρτιο του 2020 γίνεται αναπληρωματικός σύμβουλος-διαχειριστής της INTELLEXA και δύο ακόμα εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν (ιδρυτή του ομίλου INTELLEXA), και νόμιμος εκπρόσωπος του εδώ υποκαταστήματος της επίσης σχετιζόμενης κυπριακής FEROVENO, που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Στις θέσεις αυτές ο Μπίτζιος θα μείνει ως τον Ιούνιο του 2021 (INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES) και σχεδόν ως τον Νοέμβριο (15/11/2021) στη FEROVENO.

H KRIKEL σε ανοδική πορεία

Από το 2018 η ΚRIKEL γίνεται ο προτιμητέος επίσημος προμηθευτής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έκτοτε έχουν υπογράψει επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες.

Το καλοκαίρι του 2020 γίνεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για το σύστημα νόμιμης συνακρόασης. Τα στελέχη της ΕΥΠ που ενοχλούνται από προμηθευτές απαντάνε «μην ασχολείστε, είναι του Λαβράνου». H ΕΥΠ υπογράφει σύμβαση με την ιταλική RCS Lab για το σύστημα MITO, που όμως συνδέεται με σύμβαση υπεργολαβίας με την ΚRIKEL – μια εταιρεία με βασικό (αν όχι μοναδικό) πελάτη της το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που στους αρχικούς καταστατικούς σκοπούς της το 2017 περιλαμβανόταν το χονδρικό εμπόριο ρυζιού. Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και έχει δημοσιεύσει το inside story, προσωπικό της ΚRIKEL με χρέη «εκπαιδευτή» επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Η εκδοχή της ΚRIKEL, όπως διατυπώθηκε στο Βήμα από συνεργάτες του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου (η εταιρεία φέρεται από πολυάριθμες πηγές του inside story να είναι συμφερόντων του, παρότι ο ίδιος δεν εμφανίζεται στα χαρτιά) είναι ότι «Δεν έχουμε καμία σχέση με την προμήθεια του συστήματος υποκλοπών-νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ που εγκατέστησε ιταλική εταιρεία. Επειδή υπήρξε αναφορά ότι άνθρωποι της εταιρείας μας επισκέπτονται "μυστική" εγκατάσταση-βάση της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, σας αναφέρουμε ότι εκεί σε αυτόν τον χώρο έχει βάση το ΚΕΤΥΑΚ που δημιούργησε τους τελευταίους μήνες επισήμως η ΕΥΠ. Βοηθούμε αφιλοκερδώς στην εγκατάσταση fire walls και άλλων συστημάτων προστασίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές [...]».

ΚΕΤΥΑΚ: «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ»
Η αυτοτελής υπηρεσία που ονομάζεται Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), υπάγεται απευθείας στον Διοικητή της ΕΥΠ και ιδρύθηκε με τον νόμο 4704 της 14ης Ιουλίου 2020 με κάπως ασαφή σκοπό. «[...] Είναι αρμόδια να διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα, να συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, να συντονίζει, καθώς και να παρακολουθεί και να μετέχει σε δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργεί τα κατάλληλα τεχνολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία και να τα παρέχει στην ΕΥΠ και σε άλλους δημόσιους φορείς», γράφει ο νόμος. Άτομα που γνωρίζουν τα της λειτουργίας της ΕΥΠ, μιλώντας στο inside story χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη νεοσύστατη υπηρεσία ως «την ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ». Μάλιστα με τον ίδιο νόμο συστάθηκε ειδικός λογαριασμός («Ειδικός Λογαριασμός Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας», ΕΛΤΑΚ) για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και έργων που εκτελούνται από την νεοσύστατη υπηρεσία. Στον λογαριασμό αυτό –γράφει ο νόμος– αποδίδεται διαφορετικός αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) από αυτόν της ΕΥΠ και διαθέτει σφραγίδα, της οποίας η μορφή και ο τύπος καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΕΥΠ. Το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να διενεργεί διαγωνισμούς ως αναθέτουσα Αρχή και να συνάπτει συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα, ερευνητές και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό – με τα λεφτά του ειδικού λογαριασμού, που μπορεί να έχουν προέλθει ακόμη και από ιδιωτικούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς. Προϊστάμενος της ΚΕΤΥΑΚ τοποθετήθηκε υπάλληλος άλλου υπουργείου χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε αυτού του είδους την δραστηριότητα.
Ένας ακόμα κρίκος που συνδέει τον Λαβράνο με την ΚRIKEL

Τον Απρίλιο του 2021 ο Γιάννης Λαβράνος πουλάει μαζί με τους γονείς του και την αδερφή του το πατρικό του σπίτι στο Ψαλλίδι Νέου Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για ένα ακίνητο επί οριζοντίου ιδιοκτησίας, που εκτός από ισόγειο διαθέτει έναν όροφο, σοφίτα και υπόγειο διαμέρισμα. Το ακίνητο είναι βεβαρυμένο με υποθήκες και με τα χρήματα από την πώλησή του εξοφλείται η μία υποθήκη του στην Alpha Bank (η υποθήκη στη Eurobank παραμένει ως εμπράγματο βάρος). Ποιος είναι ο αγοραστής; O Θεόδωρος Ζερβός, ετεροθαλής αδελφός του Φέλιξ Μπίτζιου, που συμμετέχει στην αγοραπωλησία ως πληρεξούσιος της ALBITRUM PROPERTIES, μίας κυπριακής εταιρείας που έχει έδρα τους Άγιους Ομολογητές στη Λευκωσία. Η εταιρεία έχει συσταθεί τον Φεβρουάριο του 2019 και έχει μέτοχο την MEXAL SERVICES, δηλαδή τη «μαμά» της ΚRIKEL, η οποία έχει συσταθεί το 2005 και ως μέτοχός της εμφανίζεται μία υπάλληλος κυπριακής εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων. Η κυπριακή ALBITRUM λοιπόν ασχολείται με το πατρικό του Γιάννη Λαβράνου στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πράγματι το σπίτι στο Ψαλλίδι πωλείται για συνολικά €330.000, ενώ η αντικειμενική αξία του ανέρχεται συνολικά σχεδόν στα €294.000. Σε γραπτή επικοινωνία που είχαμε με τον Θ. Ζερβό, ανέφερε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μία τέτοιου είδους εμπορική πράξη αποτελεί αντικείμενο “δημοσίου συμφέροντος”. Όπως προκύπτει και από το συμβόλαιο αγοράς υπέγραψα ως πληρεξούσιος της εν λόγω κυπριακής εταιρείας». Από την έρευνα σχετικά με την εταιρεία ALBITRUM, αυτή δεν εμφανίζεται να διαθέτει άλλο ακίνητο στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη πώληση του πατρικού του Γ. Λαβράνου στο Νέο Ηράκλειο (βρίσκεται στη διεύθυνση που δηλώνει ο επιχειρηματίας στο ΓΕΜΗ ως διεύθυνση κατοικίας) με αγοράστρια κυπριακή εταιρεία που εκπροσωπείται από στενό συγγενή του Φέλιξ Μπίτζιου (και συνεργάτη σε άλλα επιχειρηματικά σχήματα, όχι μόνο του Μπίτζιου αλλά και κοντινών συνεργατών του Γ. Λαβράνου, όπως ο Ν. Λιόλιος που είδαμε παραπάνω), φέρνει επίσης πολύ πιο κοντά την INTELLEXA με την ΚRIKEL.

Η INTELLEXA και το Predator στην Ελλάδα – με μια ματιά

Η INTELLEXA παράγει και εμπορεύεται το λογισμικό κατασκοπίας Predator, που έχει ήδη καταγγελθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί παράνομα κατά τουλάχιστον τεσσάρων στόχων εντός Ελλάδας:

Το inside story τονίζει από την αρχή των αποκαλύψεών του για την παράνομη χρήση spyware στην Ελλάδα, εδώ και μήνες, ότι με βάση στοιχεία και άλλες πληροφορίες που έχουμε υπόψιν, τα άτομα που έχουν στοχοποιηθεί με αυτό φαίνεται να είναι πολλά περισσότερα από όσα έχουν γίνει γνωστά. Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και η Google, που ανέφερε στο inside story ότι η ομάδα ανάλυσης κινδύνων της εταιρείας εκτιμά πως με τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα στη χώρα μας υπάρχει (και) μονοψήφιος αριθμός στόχων με κινητά Android.

Ωστόσο κρατικές υπηρεσίες και Δικαιοσύνη δεν έχουν κάτι τίποτα ουσιαστικό μέχρι στιγμής ώστε να αποκαλυφθεί ποιος χρησιμοποιεί παράνομα το Predator στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να αρνείται ότι το έχει αγοράσει και ως εκ τούτου βεβαιώνει ότι δεν το χρησιμοποιεί.

Συνοψίζοντας τα ευρήματα του σημερινού ρεπορτάζ μας: «Αδελφή» εταιρεία της ΚRIKEL (έχουν την ίδια μητρική), η οποία ΚRIKEL συμβάλλεται εμμέσως ή ευθέως με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΥΠ, αγοράζει τον Απρίλιο του 2021 το πατρικό σπίτι του «αόρατου» επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, εκπροσωπούμενη ενώπιον του συμβολαιογράφου από κοντινό συγγενή και συνεργάτη του Φέλιξ Μπίτζιου – του ατόμου δηλαδή που είχε τότε χρέη αναπληρωματικού συμβούλου-διαχειριστή στην INTELLEXA και σε άλλες σχετιζόμενες με αυτήν εταιρείες.

Φιλίες και δημόσιες συμβάσεις εκατομμυρίων

Υπάρχει όμως και μια άλλη προέκταση που δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Το παρασκήνιο πίσω από τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος» (7 Αυγούστου 2022), που υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος και το οποίο δεν έχει διαψευσθεί εδώ και έναν μήνα, διαβάζουμε τις εξής δηλώσεις ενός προσώπου-κλειδί όπως χαρακτηρίζεται, οι οποίες έγιναν στην εφημερίδα λίγες ώρες πριν την παραίτηση του γενικού γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη: «Όλα είναι αναληθή και κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν μέσω εμού, τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη με τον οποίο υπάρχει πολυετής φιλία».

Το ίδιο πρόσωπο συμπληρώνει ότι «με την ισραηλινή εταιρεία που προσδιορίζεται ότι έχει το Predator σχετίζεται ένας φίλος μου, χωρίς εγώ να αναμειγνύομαι σε καμία περίπτωση. Μάλιστα του είχα δώσει συμβουλές να προσέχει γενικά τη δραστηριότητα της εταιρείας των Ισραηλινών. Εγώ ασχολούμαι με έξι συμβάσεις με την ΕΛΑΣ για ψηφιακά συστήματα και ένα σύστημα για αναδρομολόγηση δεδομένων από συσκευές κινητών τηλεφώνων, που πωλείται μόνο στο εξωτερικό με νόμιμο τρόπο».

Τι διαβάσαμε επί της ουσίας; Ότι ένας στενός φίλος του ανιψιού και πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αναλάβει συμβάσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όπως αποκάλυψε η Καθημερινή («Οι έξι απόρρητες συμβάσεις της ΚRIKEL», 4 Σεπτεμβρίου 2022). Αναρωτιόμαστε ποιο άλλο πρόσωπο-κλειδί θα μπορούσε να είναι αυτό εκτός από τον Γιάννη Λαβράνο.

Λίγο πριν το ταξίδι του inside story στην Κύπρο, καλέσαμε το λογιστικό γραφείο του Ε.Τ., που παρακολουθεί λογιστικά τις δραστηριότητες του κ. Λαβράνου (εποπτεύει μάλιστα και δημόσιο φορέα). Θέλαμε απλώς να κλείσουμε ένα ραντεβού. Σε 50 δευτερόλεπτα μας κάλεσε ο κ. Λαβράνος στην εφαρμογή Signal, για να μας ρωτήσει «αν είμαστε καλά». Στη συνέχεια επέλεξε την τακτική του τελευταίου πενταμήνου: να είναι άφαντος, όπως και ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Είπαμε είναι αόρατοι, αλλά ίχνη αφήνουν παντού. Αρκεί να θελήσει να τα δει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.
Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), «Φάκελοι» (Mega), «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ), «Special Report» (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.