Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
[Arkhangelsk Seaweed Plant]
[Arkhangelsk Seaweed Plant]

Οι άνθρωποι στην Ευρώπη έτρωγαν φύκια για χιλιάδες χρόνια

Προτού εξαφανιστούν από τα πιάτα των Ευρωπαίων, τα φύκια ήταν μέρος της διατροφής τους, από την Εποχή του Λίθου μέχρι τον Μεσαίωνα.
[Arkhangelsk Seaweed Plant]

Τα φύκια δεν είναι κάτι που γενικά εμφανίζεται σήμερα στα ευρωπαϊκά βιβλία συνταγών, παρόλο που τρώγονται ευρέως στην Ασία. Αλλά η ομάδα μας ανακάλυψε μοριακά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη έτρωγαν φύκια και υδρόβια φυτά του γλυκού νερού από τη λίθινη εποχή μέχρι και τον Μεσαίωνα, πριν εξαφανιστούν από τα πιάτα μας.

Οι αποδείξεις μας προήλθαν από σκελετικά λείψανα, δηλαδή από την πέτρα (σκληρυμένη οδοντική πλάκα) που σχηματιζόταν γύρω από τα δόντια αυτών των ανθρώπων όταν ήταν ζωντανοί. Πολλούς αιώνες αργότερα, αυτή η πέτρα εξακολουθεί να περιέχει μόρια που καταγράφουν την τροφή που κατανάλωναν οι άνθρωποι.

Αναλύσαμε την πέτρα από 74 σκελετικά λείψανα από 28 αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τοποθεσίες καλύπτουν μια περίοδο αρκετών χιλιάδων ετών, ξεκινώντας από τη Μεσολιθική, όταν οι άνθρωποι κυνηγούσαν και μάζευαν την τροφή τους, μέχρι τις πρώτες γεωργικές κοινωνίες (το στάδιο που ονομάζεται Νεολιθική) και μέχρι τον Μεσαίωνα.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα φύκια αποτελούσαν συνηθισμένο μέρος της διατροφής για τις χρονικές περιόδους που μελετήσαμε, και έγιναν περιθωριακό τρόφιμο μόνο σχετικά πρόσφατα.

Όπως είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη