Τι αφήνει το Brexit στα ελληνικά κόμματα

Οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος ξέφυγαν για λίγο από την παραδοσιακή τους εσωστρέφεια και προβληματίστηκαν για τις αιτίες του Brexit, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση θεμάτων που θα προκύψουν από την ιστορική αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μ. Βαρβιτσιώτης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις επιπτώσεις του Brexit, 08/01/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Παρότι μεγάλο μέρος της εγχώριας πολιτικής πραγματικότητας καθορίζεται από τον ευρωπαϊκό και διεθνή περίγυρο, σπάνια οι προβληματισμοί του πολιτικού συστήματος «ξεπερνούν» τα ελληνικά σύνορα. Το 2020 είναι το έτος που θα καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η χρονιά που θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η 31η Δεκεμβρίου θα είναι –εκτός εξαιρετικού απροόπτου– η τελευταία ημέρα παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την πολιτική σκηνή όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Έχει κυριαρχήσει στη στρατηγική σκέψη και τον προβληματισμό. Όχι όμως και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτή που πάντα χαρακτηρίζεται από έντονη εσωστρέφεια.

Όμως παρότι το Brexit δεν έγινε ποτέ αντικείμενο συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, κι ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά τα πολιτικά τηλε-παράθυρα, υπήρξε, έστω και την τελευταία στιγμή, μια ευκαιρία να συζητηθεί. Έστω και «από σπόντα». Ο λόγος για την πρόσφατη συζήτηση, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit στην Ελλάδα. Kατέδειξε πως στο εσωτερικό των κομμάτων έχουν γίνει αρκετές σκέψεις και πως ακόμη και μέσα στα κόμματα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και ιεραρχήσεις. Ότι τελικά οι συνθήκες που οδήγησαν στην έξοδο της Βρετανίας δημιουργούν προβληματισμούς – κυρίως στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, που καλούνται να ασκήσουν τους θεσμικούς ρόλους τους σε ένα απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.