Ο Προσωπικός Βοηθός δεν είναι πολυτέλεια για τους ανάπηρους

Για πολλούς ανάπηρους ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού είναι ο βασικός τρόπος για να αποκτήσουν μια ανεξάρτητη ζωή και να μην καταλήξουν στα ιδρύματα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
[Josh Appel/Unsplash]

Σκεφτείτε όλα αυτά που κάνετε μέσα σε μια μέρα σας. Θα ξυπνήσετε, θα κάνετε ντους, θα φάτε πρωινό, θα πάτε στη δουλειά, θα βγείτε με φίλους, θα μαγειρέψετε, θα καθαρίσετε το σπίτι και το βράδυ θα φορέσετε τις πιτζάμες σας και θα κοιμηθείτε. Φανταστείτε τώρα ότι σπάσατε και τα δύο σας χέρια. Πόσα από αυτά μπορείτε να κάνετε μόνοι σας; Ακόμη και πολύ απλές στην καθημερινότητα ενέργειες, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πλύνετε τα δόντια σας, είναι αδύνατον να τις κάνετε μόνοι. Μπορεί κάποιος από την οικογένεια σας ή ένας φίλος να σας βοηθήσει για λίγο καιρό. Πώς θα ήταν τα πράγματα όμως αν τον είχατε ανάγκη για το υπόλοιπο της ζωής σας;

Σε έναν κόσμο που έχει φτιαχτεί για άτομα χωρίς βλάβες, το να έχεις κάποια κινητική, νοητική ή αισθητηριακή βλάβη καθιστά την καθημερινότητα πολύ δύσκολη χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας ή τη βοήθεια κάποιου. Γι' αυτό εδώ και πολλά χρόνια είναι αίτημα του εγχώριου αναπηρικού κινήματος η θέσπιση της παροχής Προσωπικού Βοηθού. Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες, αλλά στη χώρα μας, αν και έχει δρομολογηθεί, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.