Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
anoigma_oros.jpg
Game of Thrones. [Kostas Tsironis / FOSPHOTOS]

Ο Πούτιν στο Άγιον Όρος

Αν οι σεναριογράφοι του Τζέιμς Μπoντ είχαν βρεθεί την περασμένη βδομάδα στο Άγιον Όρος με τον πρόεδρο Πούτιν, είναι βέβαιο πως θα έπαιρναν υλικό για πολλές ταινίες του κινηματογραφικού πράκτορα. Ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατσούκας κατέγραψε όλο το παρασκήνιο της πολύκροτης επίσκεψης. Και έφαγε και μια αγκωνιά από Ρώσο “ιερέα” για να το θυμάται.
Game of Thrones. [Kostas Tsironis / FOSPHOTOS]

Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν και η προετοιμασία της, τα είχε όλα: τους ρωσικούς δορυφόρους στραμμένους πάνω από τη Χαλκιδική, ρωσικά υποβρύχια, βατραχανθρώπους, Ρώσους πράκτορες, με αρκετούς μάλιστα να είναι ντυμένοι με ράσα και να ελέγχουν ακόμα και τα κουνούπια του Άγιου Όρους, αλλά και την απομυθοποίηση ενός δημόσιου προσώπου στην Ελλάδα, που για χρόνια είχε καλλιεργήσει το μύθο πως ο ίδιος ήταν η πρώτη και τελευταία σκέψη του Πούτιν κάθε πρωί που ξυπνούσε. Προηγήθηκε η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων σε εργασίες αναστήλωσης και η κλασική διαμάχη ανάμεσα στα δυο ορθόδοξα πατριαρχεία, της Ρωσίας και το οικουμενικό της Κωνσταντινούπολης. Πέντε ολόκληρα χρόνια προετοιμάζονταν οι Ρώσοι για την επέτειο της χιλιετούς παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος, για μια γιορτή που η κορύφωσή της διάρκεσε πέντε ώρες, όσο περίπου η παραμονή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος.

Οι άρρηκτοι δεσμοί των Ρώσων με το Όρος

Στη διάρκεια της πενταετούς προετοιμασίας έπεσαν πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, με το ακριβές ύψος τους να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Τα χρήματα αυτά πήγαν στις αναστηλώσεις των τριών κέντρων του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος: της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη