Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cegiletsjaunes000_1bf9vi.jpg
Διαδηλωτές γονατίζουν σε κεντρικό δρόμο του Παρισίου το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. [Lucas Barioulet/AFP]

Ο κίτρινος τυφώνας του Μακρόν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, αφού ανακάλεσε τον νόμο για τις αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, που είχε προκαλέσει τις πρώτες διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων», βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες διαδηλώσεις και αιτήματα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης από τη γαλλική κυβέρνηση.
Διαδηλωτές γονατίζουν σε κεντρικό δρόμο του Παρισίου το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. [Lucas Barioulet/AFP]

Τα «κίτρινα γιλέκα» της οργής έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους με τις βίαιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τα δύο πρώτα Σάββατα του Δεκεμβρίου στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις. Συγκεντρώσεις που οδήγησαν σε επεισόδια, τραυματισμούς και πολλές συλλήψεις. Δεν άργησαν ορισμένοι να ριψοκινδυνεύσουν συγκρίσεις.

Η ιστορία της Γαλλίας είναι γεμάτη από βίαια, αιματηρά γεγονότα για δημοκρατικές διεκδικήσεις. Κι επειδή μιλάμε για Γαλλία, Παρίσι, διαδηλώσεις, οδομαχίες και βία, έρχεται μάλλον αυθόρμητα ο συνειρμός: Μάιος 1968. Κάποιοι μάλιστα από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γράφουν, να συγκρίνουν και να μιλούν για ένα νέο «Μάη». Θέλησαν με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν ένα στερεότυπο ότι οι Γάλλοι είναι γενικά υπέρ των αλλαγών, όμως αν το καλοσκεφθούμε στην πράξη τις απεχθάνονται. Ο Τζον Λίτσφιλντ, δημοσιογράφος στον Γκάρντιαν, περιγράφει τα αιματηρά γεγονότα του προπερασμένου Σαββάτου ισχυριζόμενος ότι «το κέντρο του Παρισιού δεν έχει ξαναζήσει τέτοια βία από την εξέγερση των φοιτητών και των εργατών του Μαΐου του ’68».

Image
afpgiletsjaunescar000_1b94jl.jpg
Διαδηλωτές πάνω σε κατεστραμμένο αυτοκίνητο στο Παρίσι την 1η Δεκεμβρίου 2018. [Alain Jocard/AFP]

Πρόωρη και ριψοκίνδυνη η σύγκριση με το 1968

Ίσως ο Λίντσφιλντ να έχει δίκιο ως προς την ποσότητα της βίας, όμως ποιοτικές ομοιότητες δύσκολα μπορεί να διακρίνει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη