Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cepexels-oleksandr-pidvalnyi-12955929.jpg
[Oleksandr Pidvalnyi/Pexels]

Ο αλγόριθμος που κρατάει μακριά τους ανάδοχους γονείς από τα παιδιά

Ένα τεχνικό ζήτημα, που θα μπορούσε να λυθεί εύκολα, αφήνει τα διαθέσιμα για αναδοχή παιδιά για περισσότερο χρόνο στα ιδρύματα, επειδή δεν γίνονται τα σωστά ταιριάσματα με τους υποψήφιους γονείς.
[Oleksandr Pidvalnyi/Pexels]

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της παιδικής προστασίας. Το 2019 ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο θεσμός της αναδοχής – παρόλο που νομοθετικά προβλεπόταν ήδη από τη δεκαετία του 90. Ένας από τους βασικούς λόγους που προχώρησε ήταν η θεσμοθέτηση και λειτουργία της πλατφόρμας anynet.gr. Σε αυτήν καταχωρούνται από τη μία οι υποψήφιοι ανάδοχοι και οι θετοί γονείς και από την άλλη τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή (και υιοθεσία), τα οποία βρίσκονται σε δομές, έχουν εγκαταλειφθεί σε νοσοκομεία κ.λπ. Κατόπιν γίνονται τα ταιριάσματα μεταξύ τους.

Ακούμε πολύ συχνά την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, να κάνει λόγο για την ενίσχυση της αναδοχής. «Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα», είπε τον Φεβρουάριο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας. Όμως από την επικοινωνία μας με κοινωνικούς λειτουργούς και με ανάδοχους γονείς για προηγούμενο ρεπορτάζ, καταλάβαμε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν προκειμένου να λειτουργήσει γρηγορότερα ο μηχανισμός και, όπως λέει η κ. Μιχαηλίδου, να βγουν περισσότερα παιδιά από τα ιδρύματα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη