Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cemaniadakis.jpg
Ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου».

To σκάνδαλο της Novartis εξελίσσεται και σε σκάνδαλο εισαγγελέων

Τα διαφορετικά κίνητρα των εμπλεκομένων και της κυβέρνησης, καθώς και οι αστοχίες της δικαιοσύνης δηλητηριάζουν τη ζωή του τόπου, αλλά το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» κινδυνεύει να καταρρεύσει ως προς το πολιτικό του σκέλος.
Ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου».

Πολλές φορές, και στη συζήτηση στην Βουλή πριν από έναν χρόνο, πολιτικοί αρχηγοί ισχυρίστηκαν ότι το σκάνδαλο Novartis υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σκάνδαλο Novartis, αλλά πολλά διαφορετικά ανά τον κόσμο. Δύο κοινά έχουν όλα αυτά τα σκάνδαλα: αφορούν την προώθηση φαρμάκων της εταιρείας με αθέμιτους τρόπους και σε καμία χώρα δεν αφορούν πολιτικούς –εκτός από την Ελλάδα του 2018. Που είναι μία ξεχωριστή περίπτωση.

Με δύο λόγια

Η πρώτη εφαρμογή του θεσμού του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα έγινε στην υπόθεση Novartis, που αφορά τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας για την προώθηση των φαρμάκων της. Όμως κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, καθώς ο πιο σημαντικός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες μετατράπηκε την περασμένη εβδομάδα σε κατηγορούμενο, από την εισαγγελία. Λίγο μετά, ο ίδιος κατήγγειλε ότι του ζητούσαν να καταθέσει πράγματα που δεν γνώριζε, για πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Ο Νίκος Μανιαδάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ειδικούς στον τομέα των φαρμάκων, αποφάσισε να συνεργαστεί ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος όταν η κυβέρνηση άρχισε να τον πιέζει για μία φορολογική του υπόθεση. Πίσω από την έρευνα στα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη