Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
libanios5239324.jpg
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος, το όνομα του οποίου πήρε ο σχετικός νόμος. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Όσα θέλατε να μάθετε για το νομοσχέδιο στο οποίο αντιδρούν οι καλλιτέχνες

Ένα explainer για το επίμαχο άρθρο 8 του «νόμου Λιβάνιου».
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος, το όνομα του οποίου πήρε ο σχετικός νόμος. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξέσπασαν πολλές αντιδράσεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, που πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή. Παρατηρήσαμε ότι οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ήταν συγκεχυμένες και γι' αυτό προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε όσο καλύτερα μπορούσαμε αυτά που έχουν συμβεί, ώστε δούμε ολόκληρη την εικόνα.

Με δυο λόγια

Τα κύρια σημεία που αφορούν το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα σχετικά με τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων είναι:
1. Δεν είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας.
2. Δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά όλους τους χρήστες υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.
3. Οι κυρώσεις που προβλέπει αφορούν τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται συλλήψεις χρηστών.
4. Οι επιπτώσεις στους χρήστες έχουν να κάνουν με την πιθανότητα, εάν υποβάλλουν υλικό που θεωρείται ότι μπορεί να εμπίπτει στο άρθρο 8 του νόμου, οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (π.χ. το YouTube) να προτιμήσουν να μην το δημοσιεύσουν, από το να αναλάβουν το ρίσκο.
5. Δεν είναι κάτι καινούριο, αφού ήδη υπάρχουν ρυθμίσεις για το διαδίκτυο.
6. Πέρα από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη