Ο νόμος-φόβητρο για καταχραστές του δημοσίου, που δεν απέδωσε και αλλάζει

Ο νόμος 1608 του 1950 αλλάζει, καθώς αποτυγχάνει να επιτελέσει τον σκοπό του, να τιμωρήσει τους καταχραστές του δημόσιου χρήματος, εδώ και 69 χρόνια. Χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον νόμο εξάγονται και από τη δίκη των υποβρυχίων, για την οποίαν αναμένεται να εκδοθεί απόφαση αύριο, 23 Ιανουαρίου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Εξωτερική όψη πλευράς των φυλακών Κορυδαλλού. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Χθες το πρωί η εισαγγελέας πρότεινε το ύψος των ποινών στη μεγάλη δίκη των γερμανικών υποβρυχίων. Ήταν επιεικής σε σχέση με τη νομική βάση εκδίκασης της υπόθεσης, τον νόμο 1608/50, που επισείει μέχρι και ποινές ισοβίων στους καταχραστές του δημοσίου. Πρόκειται για έναν δρακόντειο νόμο, που στόχο είχε, όταν ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1950, να απειλεί με ασυνήθιστα βαριές ποινές εκείνους που διέπρατταν οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου.

Οι ποινές που πρότεινε η εισαγγελέας ξεκινούν από τα τέσσερα χρόνια φυλάκισης και φτάνουν τα 17, καθώς πολλοί από τους κατηγορούμενους είχαν επιστρέψει χρήματα στο δημόσιο, ενώ ίσχυσαν και ελαφρυντικά. Η γερμανική εταιρεία Ferrostahl κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε, εκτός από τον τότε υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, μία σειρά κρατικών αξιωματούχων, για να της γίνει με ευνοϊκούς όρους η ανάθεση της ναυπήγησης των υποβρυχίων της κλάσης 214 από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Πολλά από όσα υποστήριξε η εισαγγελία πριν τη δίκη για τα υποβρύχια, δεν αποδείχθηκαν στη διάρκειά της

Τον ρόλο της προσέγγισης σε αυτούς τους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Εφετείο της Αθήνας, έπαιξε μια ομάδα ανθρώπων που αποκλήθηκε «κύκλος προσευχής». Θα μοίραζαν –στους εαυτούς τους κυρίως– πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο 1,75 δισ. που ήταν η αξία της σύμβασης, σύμφωνα με έγγραφα της γερμανικής εισαγγελικής έρευνας. Πολλά από όσα υποστηρίχθηκαν από την εισαγγελία πριν τη δίκη δεν στάθηκε δυνατόν να αποδειχθούν κατά τη διάρκειά της. Κυρίως ο τρόπος που έφτασαν τα χρήματα στους κρατικούς αξιωματούχους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.