Νοέλ Γκοντέν: Ο τιμωρός με την τούρτα

Πολλοί εκτοξεύουν αυγά, ζαρζαβατικά και γιαούρτια σε καλλιτέχνες και πολιτικούς, όμως μόνο ο Βέλγος σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου έχει αναπτύξει φιλοσοφικές θέσεις για την επίμαχη πράξη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Νοέλ Γκοντέν πετιέται έξω από την ασφάλεια του φεστιβάλ των Καννών, 15 Μαΐου 2004. [FRANCOIS GUILLOT / AFP]

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1998, στις Βρυξέλλες, ο Μπιλ Γκέιτς αντιμετώπισε μια δυσάρεστη έκπληξη. Καθώς διέσχιζε τον δρόμο για να μπει στο Le Concert Noble, όπου τον περίμενε ένα κοινό από Βέλγους αξιωματούχους και επενδυτές, δέχτηκε μια απρόσμενη επίθεση. Τέσσερα άτομα του έκλεισαν τον δρόμο και του πέταξαν τούρτες στο πρόσωπο ενώ ένα πέμπτο κατέγραφε στη σκηνή με βιντεοκάμερα. Ήταν μία ακόμα επίθεση του Νοέλ Γκοντέν και της ταξιαρχίας του, μόνο που αυτή τη φορά η δράση τους έγινε παγκοσμίως γνωστή. Αυτό οφείλεται και στο βίντεο που προβλήθηκε από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που έσπευσαν να το αγοράσουν για κάποιες χιλιάδες δολάρια – όπως τουλάχιστον είπαν οι δράστες.

Ο Γκέιτς πλύθηκε, άλλαξε ρούχα και έδωσε την προγραμματισμένη διάλεξη του σχετικά με την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Όμως πριν, εξέφρασε μέσω εκπροσώπου του «την έκπληξη του και την απογοήτευση του» γι αυτήν την απρόσμενη επίθεση. Από την άλλη πλευρά, ο δράστης απάντησε ότι τον επέλεξε ως στόχο επειδή «έχει επιλέξει να εργάζεται για τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος, χωρίς να χρησιμοποιεί πια τη φαντασία του και την ευφυΐα του». Συνέχισε: «Πάντα λάτρευα τις υβριστικές επιστολές που καθιέρωσαν οι ντανταϊστές και οι σουρεαλιστές, όμως αν έστελνα επιστολή θα την έβλεπε μόνο ο ίδιος, ενώ η δική μου μέθοδος μιλάει σε μια παγκόσμια γλώσσα». Σύμφωνα με τον Γκοντέν, στη επίθεση ενεπλάκησαν τριάντα δύο συνωμότες και οι τούρτες ήταν κρυμμένες κάτω από μακριές καπαρντίνες και τσάντες φωτογραφικών μηχανών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.