Το νέο ασφαλιστικό μας απόκτημα

Το περίφημο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι πλέον νόμος. Όμως δεν κομίζει τίποτα καινούργιο στην πολύπαθη ελληνική ασφαλιστική πραγματικότητα, καθώς ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για μία από τα ίδια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
3
'

Το περίφημο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι πλέον νόμος. Όμως δεν κομίζει τίποτα καινούργιο στην πολύπαθη ελληνική ασφαλιστική πραγματικότητα, καθώς ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για μία από τα ίδια.

Ως μόνη απόπειρα μεταρρύθμισης θα πρέπει να καταγραφεί η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την κύρια σύνταξη, του ΕΦΚΑ. Κατά την άποψή μας η δημιουργία αυτού του ενιαίου φορέα αποτελεί ουσιαστικά "ένα μετέωρο βήμα" προς τη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Η απόπειρα αυτή ξεκινά από την σωστή άποψη ότι όλοι πρέπει να βρίσκονται κάτω από το ίδιο σύστημα και να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ασφαλισμένων οι οποίες να καταλήγουν σε ευνοιοκρατία για κάποιες ομάδες που είναι οι αγαπημένες του συστήματος και σε αδικία για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Όμως, οι διακρίσεις δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι μισθωτοί και ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόροι, μηχανικοί) εξακολουθούν να δικαιούνται την επικουρική σύνταξη ενώ, οι υπόλοιποι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το «άδυτο». Ακόμη, ορισμένες ευνοημένες, κατά το παρελθόν, κατηγορίες ασφαλισμένων έχουν πρόσβαση σε εφάπαξ παροχή ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει.

Γιατί ο νομοθέτης επέλεξε να συνεχίσει αυτό το καθεστώς των διακρίσεων για όλα τα άλλα μέρη των συνταξιοδοτικών παροχών πλήν της κύριας σύνταξης; Προφανώς γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν οι «αγαπημένες» κατηγορίες του συστήματος οι οποίες «δικαιούνται» ειδική μεταχείριση.

Ο πολυδιαφημισμένος ως «αντικειμενικός ασφαλιστικός νόμος» προβλέπει κάποιες ευνοϊκές διατάξεις ως προς το ύψος των εισφορών των νέων ασφαλισμένων δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών στις οποίες οι λοιποί νέοι επιστήμονες δεν έχουν πρόσβαση. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει αν ο υπουργός δεν ήταν «κομμουνιστής» όπως φαρδιά πλατιά δηλώνει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.