Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Βίντεο:
ceethn.jpg
Ανοιχτά Αναγνωστήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. [©Στέφανος Καστρινάκης]

Η νέα εποχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο της σπίτι έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, ωστόσο τα φιλόδοξα σχέδιά της μπαίνουν μόλις τώρα σταδιακά σε εφαρμογή.
Ανοιχτά Αναγνωστήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. [©Στέφανος Καστρινάκης]

H αγάπη για τον γραπτό λόγο, η δίψα για ανάγνωση και το πάθος για έρευνα μεταφέρονται εδώ και αιώνες από γενιά σε γενιά. Τη στήριξη αυτής της σημαντικής αποστολής έχει αναλάβει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στη νέα της μορφή, αφού μετά τη μεταφορά της από το εμβληματικό Βαλλιάνειο της Πανεπιστήμιου στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ανοίγει την αγκαλιά της σε ένα ευρύ κοινό και επιχειρεί να προσελκύσει ιδιαίτερα τις νέες γενιές.

Μια επίσκεψη στους χώρους της ήταν λοιπόν επιβεβλημένη, για να κατανοήσουμε και να διαπιστώσουμε τι πραγματικά αλλάζει στη πράξη και πώς ένας χώρος που απευθυνόταν σε μυημένους αναγνώστες στοχεύει να γίνει αγαπημένη συνήθεια για τους πολλούς.

Image
eksotbibl.jpg
Το κτίριο οπού στεγάζεται η Βιβλιοθήκη –όπως και όλο το ΚΠΙΣΝ– αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Ελληνική Πολιτεία και φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Καθώς μπαίνει κανείς στη Βιβλιοθήκη εντυπωσιάζεται από τον γιγάντιο Πύργο Βιβλίων, που σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του κτιρίου, Ρέντσο Πιάνο, αποτελεί το τοπόσημο της Βιβλιοθήκης. Είναι ένας επιβλητικός πύργος ύψους 18 μέτρων, που εκτείνεται σε όλο το ύψος του κτιρίου και περιβάλλεται από ένα σύστημα ελαφρών εξωστών και βιβλιοστασίων, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες.

Image
eksostis.jpg
Ηλεκτρονική καταγραφή τοποθεσίας βιβλίων. [©ΕΒΕ/Νίκος Καρανικόλας]

Στον χώρο υποδοχής, την περιέργεια του επισκέπτη προκαλεί το εμβληματικό κινούμενο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη