Έρευνα: Υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη στις ελληνικές παραλίες; (Μέρος Α΄)

Το φετινό καλοκαίρι, ένας στους τέσσερις ναυαγοσώστες που έπρεπε να βρίσκονται στις παραλίες δεν ήταν στη θέση του. Αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το υψηλότατο κόστος, που περιλαμβάνει και τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως τα σκάφη, αλλά και η απροθυμία κάποιων δήμων να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Ναυαγοσώστης στο Παλαιό Φάληρο, Ιούνιος 2019. [Γιώργος Στεργιόπουλος/Eurokinissi]

Κάθε εικόνα που «φωνάζει» Ελλάδα σχεδόν πάντα περιλαμβάνει μια παραλία, που σε καλεί να την επισκεφθείς και να κολυμπήσεις στα γαλανά νερά της. Όμως παρά την ταύτιση της χώρας μας με την θάλασσα και την εξοικείωσή μας με τις ακροθαλασσιές, ελάχιστες φορές κανείς θα αναρωτηθεί αν η παραλία που επισκέπτεται είναι ασφαλής, με την έννοια ότι υπάρχει ναυαγοσώστης ή κάποιο ταχύπλοο σκάφος που περιπολεί. Και μπορεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να φαντάζει δημοφιλές, έχοντας οι περισσότεροι την εικόνα τηλεοπτικών σειρών, όμως λίγοι το γνωρίζουν και ίσως ακόμα λιγότεροι τολμούν να το ασκήσουν στην Ελλάδα.

Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη στην Ελλάδα

Αυτή την στιγμή σε όλη την επικράτεια λειτουργούν τουλάχιστον 27 ναυαγοσωστικές σχολές αναγνωρισμένες από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Νικόλαος Γιοβανίδης, διευθυντής της σχολής «Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία» (ΕΝΑΚ) και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ), για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να πάρει το σχετικό δίπλωμα από μια αναγνωρισμένη από το υπουργείο σχολή και ανάλογα με τις ικανότητές του και το πόσο καλό κολύμπι γνωρίζει, μπορεί να χρειαστούν από 15 μέρες έως ένας μήνας εκπαίδευσης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.