Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cenavagosostis4824127.jpg
Ναυαγοσώστης στο Παλαιό Φάληρο, Ιούνιος 2019. [Γιώργος Στεργιόπουλος/Eurokinissi]

Έρευνα: Υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη στις ελληνικές παραλίες; (Μέρος Α΄)

Το φετινό καλοκαίρι, ένας στους τέσσερις ναυαγοσώστες που έπρεπε να βρίσκονται στις παραλίες δεν ήταν στη θέση του. Αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το υψηλότατο κόστος, που περιλαμβάνει και τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως τα σκάφη, αλλά και η απροθυμία κάποιων δήμων να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ναυαγοσώστης στο Παλαιό Φάληρο, Ιούνιος 2019. [Γιώργος Στεργιόπουλος/Eurokinissi]

Κάθε εικόνα που «φωνάζει» Ελλάδα σχεδόν πάντα περιλαμβάνει μια παραλία, που σε καλεί να την επισκεφθείς και να κολυμπήσεις στα γαλανά νερά της. Όμως παρά την ταύτιση της χώρας μας με την θάλασσα και την εξοικείωσή μας με τις ακροθαλασσιές, ελάχιστες φορές κανείς θα αναρωτηθεί αν η παραλία που επισκέπτεται είναι ασφαλής, με την έννοια ότι υπάρχει ναυαγοσώστης ή κάποιο ταχύπλοο σκάφος που περιπολεί. Και μπορεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να φαντάζει δημοφιλές, έχοντας οι περισσότεροι την εικόνα τηλεοπτικών σειρών, όμως λίγοι το γνωρίζουν και ίσως ακόμα λιγότεροι τολμούν να το ασκήσουν στην Ελλάδα.

Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη στην Ελλάδα

Αυτή την στιγμή σε όλη την επικράτεια λειτουργούν τουλάχιστον 27 ναυαγοσωστικές σχολές αναγνωρισμένες από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Νικόλαος Γιοβανίδης, διευθυντής της σχολής «Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία» (ΕΝΑΚ) και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ), για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης πρέπει να πάρει το σχετικό δίπλωμα από μια αναγνωρισμένη από το υπουργείο σχολή και ανάλογα με τις ικανότητές του και το πόσο καλό κολύμπι γνωρίζει, μπορεί να χρειαστούν από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη