Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-drugs.jpg
[IAKOVOS CHATZISTAVROU / AFP]

Τα ναρκωτικά θερίζουν στην Ελλάδα και δεν είναι μόνο το «Noor1»

Το θέμα των ναρκωτικών στην Ελλάδα απέκτησε δημοσιότητα λόγω της υπόθεσης του Noor1, του πλοίου που μετέφερε τεράστιες ποσότητες ηρωίνης και εντόπισαν οι αρχές. Όμως οι παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών δεν περιορίζονται σε μία υπόθεση, αλλά έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό δραστών από κάθε άλλο έγκλημα στην Ελλάδα.
[IAKOVOS CHATZISTAVROU / AFP]

Μπορεί η υπόθεση του πλοίου Noor1, που μετέφερε ναρκωτικά στην Ελλάδα, να μονοπωλεί τις συζητήσεις στη χώρα εξαιτίας της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε πολύ γνωστό επιχειρηματία (ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή), όμως αν κάποιος ρίξει μια ματιά στα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εγκληματική δραστηριότητα, θα διαπιστώσει το εξής: ένα μεγάλο μέρος της παραβατικότητας στη χώρα μας αφορά παραβάσεις που σχετίζονται με τον νόμο περί ναρκωτικών.

Και ενώ οι υποθέσεις αυτές καθαυτές που σχετίζονται με ναρκωτικά δεν είναι περισσότερες από ό,τι οι ληστείες ή οι διαρρήξεις, παρουσιάζεται η ιδιαιτερότητα τα άτομα που συλλαμβάνονται γι’ αυτές να ξεπερνούν κατά πολύ αυτά σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία αδικήματος. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 4139 του 2013, μια σχετικά πρόσφατη και σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση στη χώρα μας για τις ποινές περί ναρκωτικών, αναφέρεται ότι «πολλοί (κρατούμενοι) κρατούνται για εγκλήματα εμμέσως πλην σαφώς συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών (κλοπές, ληστείες, πλαστογραφίες, σωματεμπορία, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων κ.λπ.)», ενώ διαπιστώνεται ρητά ότι «ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με τα ναρκωτικά συνιστά κύριο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη