Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
cover-nighthawks.jpg
Edward Hopper, Nighthawks, 1942, oil on canvas. [Art Institute of Chicago, Friends of American Art Collection]

To μυθικό ντάινερ του Χόπερ

Το μπαρ που απεικονίζεται στον πίνακα Nighthawks βρίσκεται στην πιο διάσημη γωνία στην αμερικανική ιστορία της τέχνης. Όμως πού είναι; Οι λάτρεις του Έντουαρντ Χόπερ έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο αναζητώντας την πραγματική του διεύθυνση.
Edward Hopper, Nighthawks, 1942, oil on canvas. [Art Institute of Chicago, Friends of American Art Collection]

«Σε ένα πρώτο επίπεδο, η εικόνα είναι κοινότυπη: ένα απλό ντάινερ της πόλης, από αυτά που μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα και αποπνέουν αϋπνία, συντροφικότητα, ψιλοκουβέντα» γράφει ο ακαδημαϊκός Γουόλτερ Γουέλς στο βιβλίο Silent Theater: The Art of Edward Hopper. «Σε ένα άλλο επίπεδο, όμως, ξυπνά κάτι πολύ βασικό μέσα μας: την ανάγκη μας για ένα άσυλο, ένα ανεπιτήδευτο και καλά φωτισμένο καταφύγιο μέσα στην απρόβλεπτη νύχτα».

Η σύζυγος του Χόπερ, Τζο, κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο για όλα τα εν εξελίξει έργα του καλλιτέχνη. Εκεί γράφει ότι Χόπερ σκόπευε να ονομάσει το έργο Night Hawks, πιθανότατα αναφερόμενος στη γαμψή μύτη του άνδρα στο μπαρ. Σε επιστολή της στην αδελφή του Έντουαρντ, Μάριον, αποκαλύπτει ότι ο Χόπερ πόζαρε στον καθρέφτη προκειμένου να ζωγραφίσει τους δύο άνδρες ενώ για τη γυναίκα πόζαρε η ίδια. Ο πίνακας πήρε ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί, τις ημέρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά, το 1942, αγοράστηκε προς 3.000 δολάρια από το Art Institute of Chicago, όπου και βρίσκεται έως σήμερα.

Image
edward_hopper.jpg
Arnold Newman, Edward Hopper, 1941, gelatin silver print. [Estate of Arnold Newman]

Τέσσερις άνθρωποι βρίσκονται σε ένα ντάινερ. Ο άνδρας και η γυναίκα πιθανότατα γνωρίζονται καθώς κάθονται κοντά. Όμως πρωταγωνιστής εδώ είναι το ίδιο το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη