Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Διαφήμιση της βρετανικής εταιρείας Great Lengths Hair που υποστηρίζει ότι εμπορεύεται ηθικά extensions.

Η μυστική ιστορία του παγκόσμιου εμπορίου μαλλιών

“Παράγονται” από τους πιο φτωχούς του κόσμου και καταναλώνονται στα πιο εύπορα μέρη της Γης διαμορφώνοντας μία ανεξέλεγκτη αγορά με πολλές γκρίζες ζώνες και τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γιατί λίγες αναρωτιούνται από πού πραγματικά προέρχονται τα extensions που βάζουν στο κεφάλι τους.
Διαφήμιση της βρετανικής εταιρείας Great Lengths Hair που υποστηρίζει ότι εμπορεύεται ηθικά extensions.

Η 45χρονη πλανόδια πωλήτρια Celina Gonzales περιμένει στην ουρά επί μία ώρα για πουλήσει τα καστανά μαλλιά της σε έναν από τους επτά διαθέσιμους πάγκους της La Parada προς 60.000 πέσος, ήτοι περίπου 20 δολάρια. «Υποφέρω από αρθρίτιδα και πρέπει να αγοράσω φάρμακα. Αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσω να αγοράσω παυσίπονα» λέει. Σύμφωνα με τo Reuters, διακόσιες γυναίκες από τη Βενεζουέλα διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα με την Κολομβία για να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά όπως φαγητό, πάνες και φάρμακα πληρώνοντας με το μοναδικό νόμισμα που διαθέτουν: την κόμη τους.

Το εμπόριο μαλλιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη Βρετάνη το 1840 ο Άγγλος συγγραφέας Thomas Trollope είχε δει εμπόρους μαλλιών να κουρεύουν κορίτσια «σαν να ήταν πρόβατα». Τον 19ο αιώνα στην Αγγλία, ξύριζαν τα κεφάλια σε τρόφιμους φυλακών, πτωχοκομείων και νοσοκομείων καθώς η πώληση των μαλλιών εξασφάλιζε ένα σεβαστό εισόδημα στα ιδρύματα. Και παρότι στη νήσο Έλις απαγορευόταν αυστηρά η είσοδος σε εμπόρους μαλλιών που μοίραζαν τις κάρτες τους, στις αρχές του εικοστού αιώνα χιλιάδες μετανάστριες πωλούσαν τα μαλλιά τους κατά την άφιξή τους στη Νέα Υόρκη.

«Ο όγκος της συγκομιδής μαλλιών εξαρτάται από τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη