Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
untitled-1.jpg
Φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν τρόφιμα, Καμπούλ, 1992.

Έτσι γεννήθηκαν οι Ταλιμπάν: οι αποκαλύψεις του Έλληνα απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Ο Σωτήρης Μουσούρης ήταν από το 1992 ως το 1995 προσωπικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη χώρα. Η εμπειρία του όμως εκεί, την οποία περιγράφει γλαφυρά στο νέο του βιβλίο, τον οδήγησε στην παραίτηση από τον ΟΗΕ.
Φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν τρόφιμα, Καμπούλ, 1992.

«Τον Ιούνιο 2014, στο διαμέρισμά μου στη Νέα Υόρκη, στο τέλος φιλικής συγκέντρωσης, όταν έφυγαν όλοι, ο Μαχμούντ Χαμαντάνι, ο συμπαθής νέος Πέρσης διερμηνέας μου τότε, και τώρα ζωγράφος στην Αμερική, μου είπε: “Κύριε Μουσούρη, δεν θυμάμαι αν σας το έχω ξαναπεί, αλλά όταν φύγατε το 1995 από το Πακιστάν, ένας υψηλόβαθμος της αμερικανικής πρεσβείας σε μια εκδήλωση μού πέταξε τα εξής: Finally we got rid of Moussouris; he was against the Taliban(Επιτέλους ξεφορτωθήκαμε τον Μουσούρη· ήταν ενάντια στους Ταλιμπάν)”».

Image
afganistan.jpg

Αυτήν την αποκαλυπτική μαρτυρία επέλεξε ο Σωτήρης Μουσούρης ως υστερόγραφο του βιβλίου του Αφγανιστάν …και ξαφνικά οι Ταλιμπάν που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη με πρόλογο του Θάνου Βερέμη. Το κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ ήταν από το 1992 έως το 1995 προσωπικός απεσταλμένος του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι και Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πραγματοποίησε με ορμητήριο το Πακιστάν πολλές αποστολές στο Αφγανιστάν, μερικές από αυτές πολύ επικίνδυνες, και έζησε από κοντά τον εμφύλιο πόλεμο και τη καταστροφή της Καμπούλ. Παράλληλα έζησε εκ των έσω τη γέννηση του φαινόμενου των Ταλιμπάν και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη