Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κατηγορία:
Κείμενο:
shaul-ladany.jpeg

Μόναχο, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Σάουλ Λαντάνι, ο επιζών

Πενήντα χρόνια από τους Ολυμπιακούς του Μονάχου του 1972, όταν παλαιστίνιοι τρομοκράτες δολοφόνησαν έντεκα ισραηλινούς αθλητές, οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν από τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την τραγωδία. Τι συνέβη όμως εκείνο το δραματικό 24ωρο; Μιλήσαμε με έναν από τους επιζώντες.

Ο Σάουλ Λαντάνι κρατάει ακόμη τα αποκόμματα του γερμανικού Τύπου από τις έντεκα πρώτες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει ένα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο Σάουλ Λαντάνι βαδίζει σε γνώριμο έδαφος». Ο 36χρονος τότε αθλητής, που είχε έρθει στο Μόναχο για να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στο αγώνισμα του βάδην, ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος. Όταν ο Λαντάνι είχε περπατήσει για πρώτη φορά σε γερμανικό έδαφος ήταν οκτώ ετών, φυλακισμένος μαζί με την οικογένειά του στο στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Για τους Γερμανούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 ήταν μια ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο ότι η χώρα τους δεν είχε πια καμιά σχέση με το Τρίτο Ράιχ, λέει ο 86χρονος σήμερα Λαντάνι, που μας μιλάει μέσω zoom από το σπίτι του στο Όμερ, μια πόλη στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με την έρημο της Νεγκέβ. Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν φιλοξενηθεί στη Γερμανία, στο Βερολίνο του 1936, έχουν μείνει στην ιστορία ως μια επαίσχυντη φιέστα ναζιστικής προπαγάνδας.

Image
journalistsmunich000_arp3887303.jpg
Δημοσιογράφοι εργάζονται τον Αύγουστο του 1972 στο γραφείο του AFP, που είχε εγκατασταθεί στο κέντρο Τύπου των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972. [AFP PHOTO]

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, οι γερμανοί διοργανωτές κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να αποτρέψουν τους συνειρμούς. Τίποτε δεν έπρεπε να παραπέμπει στο παρελθόν – αυτός ήταν ο λόγος που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα και να λαμβάνεις το ημερήσιο newsletter μας!

Εγγραφή χρήστη