Μόναχο, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Σάουλ Λαντάνι, ο επιζών

Πενήντα χρόνια από τους Ολυμπιακούς του Μονάχου του 1972, όταν παλαιστίνιοι τρομοκράτες δολοφόνησαν έντεκα ισραηλινούς αθλητές, οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν από τη Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για την τραγωδία. Τι συνέβη όμως εκείνο το δραματικό 24ωρο; Μιλήσαμε με έναν από τους επιζώντες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
17
'

Ο Σάουλ Λαντάνι κρατάει ακόμη τα αποκόμματα του γερμανικού Τύπου από τις έντεκα πρώτες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει ένα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο Σάουλ Λαντάνι βαδίζει σε γνώριμο έδαφος». Ο 36χρονος τότε αθλητής, που είχε έρθει στο Μόναχο για να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στο αγώνισμα του βάδην, ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος. Όταν ο Λαντάνι είχε περπατήσει για πρώτη φορά σε γερμανικό έδαφος ήταν οκτώ ετών, φυλακισμένος μαζί με την οικογένειά του στο στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Για τους Γερμανούς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 ήταν μια ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο ότι η χώρα τους δεν είχε πια καμιά σχέση με το Τρίτο Ράιχ, λέει ο 86χρονος σήμερα Λαντάνι, που μας μιλάει μέσω zoom από το σπίτι του στο Όμερ, μια πόλη στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με την έρημο της Νεγκέβ. Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν φιλοξενηθεί στη Γερμανία, στο Βερολίνο του 1936, έχουν μείνει στην ιστορία ως μια επαίσχυντη φιέστα ναζιστικής προπαγάνδας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.